In Europa neemt het aantal bedreigde diersoorten toe, van 44 in 1996 tot 48 vier jaar later. Maar ook bij planten verdwijnen soorten. Vorige week werd de zesde biodiversiteitconferentie in Den Haag afgesloten. Er moest een strategisch actieplan voor de komende tien jaar gebrouwen worden om de biodiversiteit wereldwijd in stand te houden. GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo was op de conferentie en vond de resultaten mager.

De Roo: “Er zijn in Den Haag nuttige afspraken gemaakt, maar het resultaat was bepaald geen doorbraak.”Op de ‘Zesde Conferentie van Partijen’ over biodiversiteit van 7 tot 19 april waren meer dan tweeduizend deelnemers, onder wie honderd ministers, uit 166 deelnemende landen en organisaties. Biodiversiteit is de optelsom van alle leven op aarde. De miljoenen soorten dieren (inclusief de mens), planten en micro-organismen, maar vooral ook de verschillen binnen één enkele soort. De Roo: “Ook de weinig 'aaibare', economisch oninteressante of zelfs volkomen onbekende soorten doen er toe. Door de wederzijdse afhankelijkheid van allerlei soorten en de voortdurende interactie tussen soorten, die lang niet allemaal bekend zijn, is het ecologisch evenwicht zeer kwetsbaar.”

Oerbossen

Hoewel van de miljoenen planten- en dierensoorten voorzover bekend slechts een klein percentage als 'bedreigd' kan worden aangemerkt, is de wetenschap van mening dat het tempo van uitsterven toeneemt. Sterker nog, hele ecosystemen staan onder druk, bijvoorbeeld vanwege houtkap, overbevissing of overbevolking.

Wereldwijd is nog slechts 20 procent van de oorspronkelijke oerbossen intact. Deze bossen dienen te worden beschermd, omdat de diversiteit aan planten en dieren hier enorm is. Een voorbeeld van zo'n oerbos is het Afrikaanse regenwoud dat zich uitstrekt over delen van Kameroen, de Centraal Afrikaanse Republiek, de Democratische Republiek Kongo, Equatoriaal Guinee en Gabon. Hier leven nog diersoorten als de gorilla, de chimpansee en de bonobo. Maar ook de Afrikaanse bosolifant en de okapi.

De Roo: “Houtexporterende landen als Brazilië en Maleisië blokkeerden echte stappen vooruit om de laatst overgebleven oerbossen van de wereld te beschermen.”

Biodiversiteitsverdrag

Op de conferentie over milieu en ontwikkeling in Rio de Janeiro in 1992 is het Biodiversiteitsverdrag opgesteld. Het verdrag is uniek in vele opzichten: het koppelt ecologische, economische en sociale vraagstukken en is daarmee een van de meest ver reikende internationale overeenkomst die ooit is afgesloten.

Momenteel zijn 182 landen aangesloten bij dit verdrag dat drie hoofdelementen omvat: behoud van biodiversiteit, het duurzaam gebruik van biodiversiteit en de rechtvaardige verdeling van de opbrengsten van genetisch materiaal.