Malta staat voor een fundamentele keuze. De landbouw dient dringend hervormd te worden anders gaat Malta dezelfde kant op als Singapore; een ministaatje met enkel dienstverlening zonder enige vorm van agrarische activiteiten. Voor biologische land- en tuinbouw zijn er echter enorme mogelijkheden, bleek op de conferentie A Rural Development for Malta waar GroenLinks ook aanwezig was.

De inwoners van Malta, met 350.000 inwoners en een oppervlakte van 246 km² iets groter dan Texel, vrezen voor de zoveelste bezetting van hun land. Na achtereenvolgens Feniciërs, Romeinen, Arabieren, Turken, Spanjaarden, Italianen, Fransen en Britten dreigen nu de Westlandse groenten het ministaatje te overspoelen wanneer het land in 2004 lid wordt van de Europese Unie.

Weggeblazen

Malta is momenteel zelfvoorzienend wat betreft aardappelen en verse groenten, zowel voor de eigen bevolking als voor de 1.2 miljoen toeristen. Wanneer de Europese markt opengaat, worden deze eigen producenten op het eiland weggeblazen. De Maltese tomaat bijvoorbeeld kost 75 eurocent per kilo. Een kilo Westlandse tomaten kost, inclusief stook- en transportkosten, 50 cent. Nu wordt het prijsverschil opgevangen via invoerheffingen, straks bij lidmaatschap van de EU mag dat niet meer.

Half februari 2002 op de conferentie A Rural Development for Malta, dat mede door GroenLinks Nederland was georganiseerd, werd pijnlijk duidelijk dat de Maltese overheid, met of zonder EU, de handen uit de mouwen moet steken.