Senator Margreet de Boer krijgt veel brieven over de huurverhogingswet, ook wel de ‘gluurverhoging’ genoemd. Hier het antwoord dat zij stuurde aan de mensen die haar schreven.

Geachte heer, mevrouw,

Ik krijg veel mails over de het wetsvoorstel huurverhoging op grond van inkomen, over de extra huurverhoging voor scheefwoners, ook wel gluurverhoging genoemd. Dank daarvoor. Ik kan deze mails helaas niet allemaal persoonlijk beantwoorden, vandaar dat u deze standaardreactie krijgt.
Op 8 mei a.s. Beslist de Eerste Kamer welke wetsvoorstellen controversieel worden verklaard, en dus in afwachting van een nieuw kabinet (voorlopig) niet verder worden behandeld. GroenLinks zal vragen dit wetsvoorstel controversieel te verklaren. Of daar een meerderheid voor is zal op 8 mei blijken.
Mocht het wetsvoorstel toch nu in behandeling genomen worden, dan volgt eerst een schriftelijke behandeling: kamerleden kunnen vragen stellen aan de regering over het wetsvoorstel, die enige tijd later door de regering worden beantwoord. Daarna volgt mogelijk een mondeling debat.

U weet waarschijnlijk dat de rechter het heeft verboden dat de belastingdienst vooruitlopend op de wet inkomensgegevens doorgeeft aan woningbouwverenigingen en andere huiseigenaren. Dat betekent dat een huurverhoging per 1 juli a.s. In ieder geval niet aan de orde is.

Zoals u weet heeft GroenLinks in de Tweede Kamer tegen het wetsvoorstel gestemd. Dat zullen wij naar verwachting in de Eerste Kamer ook doen. Onze bezwaren tegen het wetsvoorstel betreffen niet zozeer het feit dat scheefwoners een meer marktconforme prijs betalen voor hun deels uit publieke middelen betaalde huurwoning. We hebben wel grote bezwaren tegen de onomkeerbaarheid van de verhoging: wat ons betreft moet deze weer terug gedraaid kunnen worden zodra het inkomen weer onder de grens zakt. Ook hebben wij vanuit privacy-overwegingen grote bezwaren tegen het verstrekken van inkomensgegevens door de belastingdienst aan woningcorporaties en andere eigenaren.
Wat GroenLinks betreft ligt het meer voor de hand om een en ander via de belastingen te regelen dan via een blijvende huurverhoging.

In de brieven die ik heb ontvangen worden veel voorbeelden gegeven van schrijnende situaties die dreigen te ontstaan, met name vanwege de onomkeerbaarheid van de verhoging. Ik zal deze voorbeelden zeker gebruiken in mijn (schriftelijke) inbreng, mocht het wetsvoorstel toch behandeld worden.

Via de website en de nieuwsbrief van de Eerste Kamerfractie van GroenLinks zal ik berichten over de voortgang (of niet) rond dit wetsvoorstel.

Met vriendelijke groet,

Margreet de Boer
Eerste Kamerlid GroenLinks