GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen bezoekt deze zondag en maandag met een delegatie van het Europees Parlement Tirana, Albanië. Ze voert gesprekken met onder meer president Topi, minister-president Berisha en de minister van binnenlandse zaken Basha over de nieuwe anti-discriminatiewet en over de politieke crisis in Albanië.

/* /*]]>*/

Na de parlementsverkiezingen van 29 juni heeft de Socialistische Partij het Albanese parlement bijna een half jaar geboycot, omdat er volgens hen gefraudeerd is bij de verkiezingen. In die periode heeft de nieuwe regering onder leiding van de Democratische Partij van minister-president Berisha een nieuwe alomvattende anti-discriminatiewet aangenomen. Cornelissen is verheugd met deze vooruitstrevende wet waarin ook seksuele oriëntatie en genderidentiteit zijn opgenomen. "Zonder oppositie in het parlement zijn er wetten zonder enige discussie aangenomen. Ik ben benieuwd hoe de minister van binnenlandse zaken ervoor gaat zorgen dat burgers ook daadwerkelijk hun rechten kunnen afdwingen als ze gediscrimineerd worden", aldus Cornelissen.

Eind maart is de Socialistische Partij alsnog toegetreden tot het Albanese parlement. Zij willen een onderzoekscommissie over de verkiezingsuitslag instellen, die de stemmen alsnog gaat hertellen. Minister-president Berisha verzet zich fel tegen zo'n onderzoekscommissie.