Op 8 december wordt de Wet Natuurbescherming behandeld in de Eerste Kamer. Deze wet moet de Natuurbeschermingswet 1988, de Flora- en faunawet en de Boswet vervangen.

Nederland staat er het slechtst voor van alle Europese landen, zo blijkt uit het rapport 'State of Nature in the European Union'. 96 procent van de leefgebieden van soorten staat er ongunstig of beroerd voor. Driekwart van de beschermde soorten staat er zeer ongunstig of matig ongunstig voor in Nederland.
Intensivering van de landbouw is grotendeels verantwoordelijk voor de slechte situatie van de voor Nederland kenmerkende weidevogels en veel andere natuur. Maar ook verkeer, bebouwing en industriële activiteit zijn verantwoordelijk voor versnippering, verdroging, stikstofbelasting en andere milieuvervuiling die de leefgebieden aantast.

Wet van gemiste kansen
Senator Vos ziet op een aantal punten een vooruitgang, maar evenzeer minpunten. Zal de bescherming van de natuur verbeterd worden door deze wet, dat is volgens haar de cruciale vraag. GroenLinks is blij dat het begrip 'intrinsieke waarde van de natuur' is opgenomen in dit wetsvoorstel. Daarmee wordt een belangrijk uitgangspunt vastgelegd. Ook is GroenLinks positief over de actieve soortenbescherming die in deze wet wordt beschreven, dat is winst ten opzichte van de huidige wetgeving. GroenLinks mist daarin wel duidelijke doelen, sturing en specifieke maatregelen. Ook bescherming van landschappen krijgt in de nieuwe wet een plaats, maar hieraan zit geen verplichting. Provincies mogen hiervoor kiezen, maar het hoeft niet. GroenLinks vraagt het kabinet hier kritisch naar te kijken en te monitoren in hoeverre aanvullende maatregelen nodig zijn.

Onvoldoende sturing en handhaving
GroenLinks is kritisch op het ontbreken van sterke sturingsmogelijkheden door het Rijk, in het geval de provincies onvoldoende in staat zijn om uitvoering te geven aan bescherming van natuur in Nederland. Het is de fractie onduidelijk hoe het Rijk invulling gaat geven aan haar systeemverantwoordelijkheid en haar verantwoordingspicht naar Europa.
Handhavingsmogelijkheden zijn te beperkt. Ook de intentie om de wet te handhaven ontbreekt vaak als het gaat om overtredingen met betrekking tot soortenbescherming. Veel zeevissen zijn nu beschermd onder de Flora- en faunawet, maar straks niet meer onder de Wet Natuurbescherming.

Jacht
De plezierjacht blijft mogelijk, en dat is zeer teleurstellend. Ook de lijst met 5 soorten waar vrij op gejaagd mag worden blijft bestaan. Faunabeheereenheden worden nog steeds gedomineerd door jagers, al komt er nu een plek voor natuurbeschermers en dierenbeschermers. GroenLinks vindt dat een evenredige vertegenwoordiging nodig is. Een verbetering zijn de faunabeheerplannen, die verplichten tot een planmatige aanpak van de jacht. Voor goede faunabeheerplannen is een evenredige vertegenwoordiging van natuur- en dierenbescherming noodzakelijk.