Medische gegevens van Nederlanders mogen niet in handen komen van buitenlandse overheden. De eisen die gaan gelden voor ICT-bedrijven die het Elektronisch Patient Dossier (EPD) uitvoeren moeten dit uitsluiten. Dat wil Tweede Kamerlid Linda Voortman. Het Amerikaans bedrijf CSC bouwt en beheert het schakelpunt voor uitwisseling van medische gegevens. Voortman is bezorgd omdat deze gegevens mogelijk in handen zouden kunnen komen van de Amerikaanse overheid.

De Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) biedt de VS expliciet de mogelijkheid om gegevens die zijn opgeslagen of worden verwerkt door een bedrijf met banden met Amerika, op te laten vragen door de NSA. Woensdag spreekt de Tweede Kamer cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens.

Voortman: “Medische gegevens zijn iets tussen arts en patiënt, daar heeft niemand anders wat mee te maken. Beveiliging van de medische gegevens is daarom cruciaal, daar mag je geen risico’s mee nemen. De minister moet uitsluiten dat andere overheden, zoals de Verenigde Staten, van een bedrijf kunnen eisen om de gegevens van Nederlandse patiënten te overhandigen.”

GroenLinks wil van de minister de garantie dat ICT bedrijven die verantwoordelijk zijn voor uitvoering van het EPD niet gedwongen kunnen worden tot het delen van gegevens. Zo weten we zeker dat het onmogelijk is dat de douane van een ander land in de toekomst mensen de toegang kan weigeren omdat ze een besmettelijke ziekte hebben gehad. Tot 1 januari 2010 mochten mensen die hiv of aids hadden niet naar de VS reizen.