Niet iedereen wordt even hard geraakt door deze crisis. Zo geldt dat ook op de arbeidsmarkt. Jongeren zijn extra kwetsbaar: het aantal jongeren tussen de 15 en 25 jaar met een WW-uitkering is in drie maanden tijd bijna verdrievoudigd.

Crisisinkomen
“Jongeren worden - van alle leeftijdscategorieën – het hardst geraakt door de corona-crisis.  Daarom is het belangrijk dat zij voor een crisisinkomen kunnen terugvallen op een robuustere regeling”, zegt Tweede Kamerlid Paul Smeulders.

Tot nu toe zijn de bijstandsregels voor jongeren jonger dan 27 jaar strenger dan voor volwassenen. Dat is oneerlijk, vindt GroenLinks, samen met PvdA en D66.

Daarom worden de regels nu aangepast. Jongeren mogen dan naast hun uitkering extra verdienen, hun vrijwilligersvergoeding behouden en de uitkering wordt niet meer afhankelijk gemaakt van inkomsten uit arbeid van een alleenstaande ouder. Daarnaast wordt de termijn van vier weken tussen het verlies van een baan en het krijgen van een uitkering geschrapt voor kwetsbare jongeren. En mogen gemeenten die termijn ook inkorten bij andere jongeren.

De wijzigingen zijn tot 1 juli 2021. Als het aan GroenLinks ligt, wordt dit permanent doorgevoerd.

Kansen op nieuw werk vergroten
Werkloosheid op jonge leeftijd werkt, via de angst voor toekomstige werkloosheid, door in de levenstevredenheid van jongeren op latere leeftijd, blijkt uit onderzoek.

Smeulders: “Daarom is het is belangrijk dat we oog hebben voor de specifieke situatie van jongeren. Dat we hen de geruststelling geven van een crisisinkomen en tegelijk inzetten op kansen op nieuw werk”.

Loopbaanadvies
Dankzij een tweede voorstel van GroenLinks, samen met VVD, kunnen vanaf december 50.000 loopbaangesprekken worden gevoerd. Dit is bedoeld voor mensen die zich in deze tijden van grote onzekerheid op de arbeidsmarkt willen heroriënteren.

Eerder al maakte het ministerie hier geld voor vrij, maar dat potje was binnen afzienbare tijd leeg. Smeulders deed tijdens het debat een dringend beroep op de minister om dit loket weer open te stellen.

Smeulders: “We kunnen mensen niet tot volgend jaar hierop laten wachten. De arbeidsmarkt is extreem onrustig en onduidelijk. Mensen zijn onzeker over hun toekomst en hun baan. Terecht dat ze zich willen voorbereiden op een nieuwe toekomst en zich daarop oriënteren. Dat moeten we als overheid natuurlijk alleen maar toejuichen en stimuleren.”