GroenLinks is bezorgd over het Amsterdamse onderzoek waaruit blijkt dat allochtone kinderen met dezelfde Citoscore als hun autochtone klasgenoten systematisch een lager schooladvies krijgen. Tofik Dibi, Tweede Kamerlid GroenLinks, stelt daarom voor dat basisscholen de adviezen voor de vervolgopleiding openbaar maken. Dat geldt momenteel al voor de Citoscores. Op die manier wordt bekend of de schooladviezen redelijk bij de Citoscores aansluiten. Ook wil Dibi dat de onderwijsinspectie onderzoekt of er in de rest van het land sprake is van een onterecht onderscheid tussen schooladviezen voor allochtone en autochtone leerlingen.

1. Vragen van het lid Dibi (GroenLinks) aan de staatssecretaris van OC&W over allochtone die een onderadvies krijgen (21 februari 2007)

2. Heeft u kennisgenomen van het rapport ‘Basisschooladviezen en etniciteit’ van de gemeente Amsterdam over de relatie tussen basisschooladviezen en Citoscores?

3. Bent u het met mij eens dat de conclusie van het rapport, dat allochtone kinderen met dezelfde Citoscore als autochtone kinderen systematisch een lager schooladvies krijgen, erg zorgelijk is?

4. Bent u bereidt nog vóór Prinsjesdag een vergelijkend onderzoek uit te voeren onder basisscholen in heel Nederland?

5. Ziet u ook de noodzaak in van het openbaar maken van de schooladviezen, naast het openbaar maken van de Citoscores?

6. Bent u van plan dit voorstel uit te voeren? Zo ja, kunt u de Kamer vóór 1 juni informeren over de stand van zaken? Zo nee, waarom niet?