Werkgevers moeten vanaf het moment dat iemand in dienst komt, investeren in het perspectief op werk van hun werknemers. Daarom moet het geld voor ontslagvergoedingen eerlijker ingezet worden. In het lenteakkoord zijn eerste afspraken hierover gemaakt. GroenLinks-Tweede Kamerlid Jesse Klaver wil werknemers een betere positie geven, meer recht op scholing en meer zekerheden voor flexwerkers.

Klaver: “Vanaf het moment dat je in dienst komt, moet je werkgever in je scholing en je toekomst investeren. Niet alleen maar nazorg, maar ook vooral voorzorg. Ontslag mag niet langer het eindstation zijn maar een tussenstop naar werk.”

GroenLinks wil twee dingen: Voorkomen dat mensen op straat komen te staan en voorkomen dat je de aansluiting met de arbeidsmarkt verliest. En bij onverhoopt ontslag wil Klaver een eerlijk besluit, waar werknemers weerwoord kunnen geven en dan alles op alles zetten om iemand aan een nieuwe baan te helpen.

Werkgevers moeten echt anders naar de mensen binnen hun bedrijf kijken. Vanaf dag één moet je in ieders carrièreperspectief investeren. GroenLinks wil daarom een scholingsbudget voor iedereen. De ontslagvergoeding moet geïnvesteerd worden in de toekomst van werknemers. Bij ontslag moet vooraf via een hoorzitting getoetst worden of het besluit terecht is. Als een werknemer het niet eens is met de uiteindelijke beslissing dan kan die het ontslag aanvechten bij de rechter.

Klaver: “Teveel mensen blijven nu vastzitten in uitzichtloze (tijdelijke) contracten. Ik wil iedereen zekerheid geven op werk en werkgevers laten investeren in de toekomst van hun personeel: iedereen perspectief op werk en geen oneerlijk ontslag.”