GROTE TEKORTEN EN HOGE UITSTROOM 

De zorgsector kampt met grote personeelstekorten en hoge uitstroomcijfers. Het tekort van 50.000 zorgverleners staat haaks op de jaarlijks uitstroom van 110.000 werknemers. Naar verwachting loopt het tekort in 2030 op tot ruim 130.000 zorgverleners. Een van de belangrijkste redenen is dat zorgmedewerkers zich onvoldoende gehoord voelen door hun leidinggevenden. Besluiten van bovenaf voelen op de werkvloer namelijk vaak niet logisch. Het gebrek aan zeggenschap is een van de grootste frustratie bij zorgverleners. Daarom hebben GroenLinks en VVD vandaag een wet in stemming gebracht die ervoor zorgt dat zorgverleners meer invloed krijgen op besluiten op de werkvloer en op het beleid van hun organisatie. Voor de initiatiefwet spraken de Kamerleden met zorgverleners die hen vertelden dat oplossingen voor bijvoorbeeld de hoge werkdruk in de praktijk personeel meer belastte dan verlichtte. Wanneer zorgmedewerkers wél aan tafel werden uitgenodigd, kregen zij hier geen ruimte voor tijdens hun werktijd en werden zij genoodzaakt hun vrije tijd op te offeren.

“ Meer zeggenschap aan professionals, dat is dringend nodig. Luister naar zorgverleners. Zij zijn het immers die het beste kunnen inschatten hoe ze goede zorg kunnen leveren en voorkomen dat ze overbelast raken, ”
Corinne Ellemeet Tweede Kamerlid

AANGENOMEN WET

Met de vandaag aangenomen wet krijgen zorgverleners ruimte voor inspraak over hun eigen werk. Tweede Kamerlid Judith Tielen (VVD): “Ik kijk ernaar uit dat met onze wet de invloed van verpleegkundigen en zorgprofessionals groter wordt. Bijvoorbeeld bij de aankoop van slimme zorgapps, die alleen maar slim zijn als degene die ermee werken dat ook zo vinden. Of thuiszorgmedewerkers die echt heel goed hun eigen rooster willen en kunnen maken. Of verpleegkundigen die inspraak moeten kunnen hebben op de verbouwing van hun afdeling. Dat is niet alleen belangrijk voor de zorgorganisaties maar vooral voor de zorg in zijn geheel.”