Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt de motie van GroenLinks, om gemeentes te stimuleren voorop te lopen met hun fietsbeleid.

GroenLinks diende hiertoe namens alle partijen, met uitzondering van de VVD, een motie in bij het afsluitende debat over het Nationaal Verkeer- en Vervoerplan. Deze motie roept minister Netelenbos op om gemeentes met een fietsvriendelijk vervoersbeleid financieel te stimuleren. CE en Novem ontwikkelden hiervoor afgelopen jaar een methode, waarin gemeentes die goed scoren op het gebied van fietsbeleid, financieel beloond worden. De Fietsersbond publiceert jaarlijks welke gemeentes behoren tot de koplopers, en welke tot de achterblijvers.

Door de brede steun voor deze motie zullen gemeentes financieel gestimuleerd worden meer aan fietsbeleid te doen. Hiermee wordt een nieuw initiatief van GroenLinks voor een beter fietsbeleid door de Kamer gesteund. Eerder al werd er op initiatief van GroenLinks meer geld vrijgemaakt voor fietsenstallingen bij stations en werd de regering opgedragen meer aandacht te besteden aan lange-afstandsfietspaden.