Donderdag stemt het Europees Parlement over de nieuwe Europese telecomwet. Onderdeel daarvan is de stemming over het vastleggen van de Europese netneutraliteit. Ondanks pogingen van liberalen en christendemocraten uit de Industriecommissie om een zwakke bescherming van netneutraliteit door het Europarlement te loodsen, lijkt zich een meerderheid af te tekenen voor een sterkere variant. Europarlementariër Judith Sargentini van GroenLinks is dan ook voorzichtig optimistisch.

Update 11.45u: Gewonnen! In de eindstemming steunden de liberalen de lijn van de Europese Groenen. Europese netneutraliteit is een flinke stap dichterbij.

“Samen met de andere linkse partijen en een deel van de liberale groep hebben we goede amendementen op tafel gelegd en die lijken het te gaan halen. Dat is goed nieuws voor de vrijheid op internet; er komen geen tolpoorten.”

Voorrang op internet

Netneutraliteit gaat ervan uit dat internetproviders niet het recht hebben om delen van het internetverkeer voorrang te geven boven andere delen. Alle bits moeten dan gelijk worden behandeld. De Europese Commissie probeerde hier echter van te maken dat bepaalde toepassingen niet mochten worden geblokkeerd of afgeknepen, maar dat zou talloze mogelijkheden openhouden voor telecombedrijven om bepaalde diensten te dwarsbomen of juist oneerlijk te bevoordelen tegen betaling.

Een laatste poging vandaag van eurocommissaris Neelie Kroes om de telecomindustrie het recht te geven zogenaamde speciale diensten voorrang te geven op internet, lijkt dan ook te laat te komen. Sargentini: “De telecomindustrie ziet de ontwikkelingen duidelijk met angst tegemoet. Ik ontvang allemaal paniekmails. Bij Kroes vonden ze misschien een gewillig oor, maar het Europees Parlement kiest naar het zich laat aanzien voor de belangen van de consument.”

De grote vraag is of voldoende liberalen bij de stemming de goede amendementen zullen steunen om een meerderheid te bereiken. Sargentini ziet het hoopvol in: “De liberalen hangen nogal losjes aan elkaar. Dat ze in de Industriecommissie tegen netneutraliteit stemden, zegt lang niet alles. Het blijft dus wel even spannend. De Groene fractie is in elk geval vanaf het begin helder geweest. Wij stemmen voor echte netneutraliteit.”

Na de stemming is het woord aan de Europese ministers. Die zullen de komende maanden in overleg met de Europese Commissie en het Europees Parlement tot een definitieve wetstekst moeten komen.