Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde het verzoek van GroenLinks-Tweede Kamerlid Jesse Klaver voor een snel Kamerdebat en inzicht in de afspraken die Starbucks met de Nederlandse belastingdienst gemaakt. De Europese Commissie doet onderzoek naar die afspraken, omdat zij Nederland verdenkt van ongeoorloofde staatssteun. Om die reden heeft de belastingdienst de Europese Commissie al inzicht gegeven in de afspraken, die tot op heden voor de Tweede Kamer nog onbekend zijn.

Jesse Klaver: “Grote bedrijven kunnen vooraf met de belastingdienst afspraken maken over de wijze waarop zij belasting moeten betalen. Vaak worden zulke constructies gebruikt om voor enorme bedragen aan belasting te kunnen ontwijken. Het is daarom belangrijk om te kunnen controleren welke afspraken een bedrijf als Starbucks met onze belastingdienst heeft gemaakt.”

Staatssecretaris Wiebes schreef gister al aan de Kamer dat in specifieke gevallen de Tweede Kamer vertrouwelijk inzage kan krijgen in de afspraken van de belastingdienst met bedrijven. Een Kamermeerderheid van GroenLinks, PvdA, SP, D66, CDA en ChristenUnie vroeg vandaag om debat over belastingontwijking meteen na het krokusreces en inzage in de belastingafspraken met Starbucks. Klaver vroeg de staatssecretaris voor dinsdag de Tweede Kamer te laten weten op welke wijze hij aan het verzoek van de Kamer zal gaan voldoen.