Meerderheid voor Europese noodsteun aan voedselbanken

GroenLinks is opgelucht dat voedselbanken met terugwerkende kracht noodsteun ontvangen van de Europese Unie. Het Europarlement zal daar morgen goedkeuring aan geven. GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen drong vorig jaar aan op noodsteun bij de Europese ministers van landbouw. Ondanks tegenwerking van de Nederlandse staatssecretaris Henk Bleker, die een Kamermotie van GroenLinks en CDA naast zich neerlegde, leidde dit tot succes.

Cornelissen: "Het was onverantwoord en asociaal geweest om het voedselprogramma, dat al vijfentwintig jaar bestaat en waar achttien miljoen armen van afhankelijk zijn, abrupt te stoppen. Ik ben opgelucht dat er midden in de crisis en bezuinigingen nog twee jaar steun zal zijn."

Landbouwoverschotten

Het voedselhulpprogramma van de Europese Unie verdeelt voedsel uit de landbouwoverschotten over voedselbanken in Europa. Aangezien de overschotten verdwijnen, koopt de Europese Unie nu voedsel op de markt. Dat is vorig jaar door de Europese rechter verboden, waardoor het programma per 1 januari van dit jaar zou stoppen. Een noodoplossing werd tot december door enkele ministers, waaronder Bleker geblokkeerd.

Cornelissen benadrukt dat dit programma in zijn huidige vorm geen toekomst heeft. Het moet voor voedselbanken in heel Europa duidelijk worden dat het over twee jaar wel afgelopen is met de Europese voedselhulp. “Ik maak me zorgen dat er tot nu toe geen initiatief is genomen voor de periode daarna. Ik vind het een slechte zaak dat sommige collega's valse hoop geven door te stellen dat het voedselprogramma in dezelfde vorm kan doorgaan.”

Europa moet voedselbanken zelfvoorzienend maken

In landen als Polen zijn voedselbanken voor 90% van EU-steun afhankelijk. Cornelissen wil dat de Europese Unie zich nu gaat inspannen om deze voedselbanken zelfvoorzienend te maken. “Nederlandse voedselbanken die nu al zonder EU-steun functioneren zouden daar bijvoorbeeld expertise voor kunnen leveren. Ik wil dat Bleker en zijn collega's zich daarover uitspreken.”

Daarnaast wil GroenLinks dat de Europese Unie serieus werk gaat maken van armoedebestrijding zodat minder mensen afhankelijk worden van voedselbanken. “We hebben afgesproken de armoede met een kwart terug te dringen voor 2020. Het is een schande dat er 18 miljoen mensen naar de voedselbank moeten in een rijk continent als Europa”, aldus Cornelissen.