De meevaller van 128 miljoen op de crisisheffing moeten worden ingezet om de belasting op werk te verlagen, niet om de bezuinigingsdoelstelling van het kabinet te halen. GroenLinks-partijleider Bram van Ojik zal dit morgen voorstellen tijdens de behandeling van het belastingplan in de Tweede Kamer.

Bram van Ojik: “Het grootste probleem van dit moment is niet het begrotingstekort, maar het tekort aan banen. Nu blijkt dat de crisisheffing meer heeft opgebracht dan verwacht moeten we zorgen dat we met dat geld meer werkgelegenheid creëren.” 

GroenLinks wil dat de 128 miljoen die de crisisheffing meer heeft opgeleverd dan begroot wordt ingezet om de werkgeverspremies te verlagen. Dat maakt het voor bedrijven een stuk aantrekkelijker om mensen in dienst te nemen. Zo komt de economie weer in beweging en kunnen mensen die nu door de crisis aan de zijlijn staan weer aan de slag. Tot de crisisheffing werd besloten in het Lenteakkoord. Het plan kwam uit de koker van GroenLinks en houdt een tijdelijke extra belasting in op inkomens boven de 150 000 euro.

Van Ojik: “Ik vind het gerechtvaardigd dat we in tijden van crisis iets extra’s vragen van de allerhoogste inkomens. Maar dan zijn we wel verplicht om dat geld daar in te zetten waar dat het hardste nodig is. Prioriteit nummer één is nu zijn het creëren van meer banen.”