Een enorme pijplijn dwars door Spanje die water van het Noorden naar het Zuiden moet transporteren, dat is kortweg het megalomane Plan National Hydrolico. Op initiatief van de Groenen/EVA-fractie, waar GroenLinks deel van uitmaakt, was er een openbare hoorzitting over dit Spaans waterplan, dat zelfs subsidie van de EU heeft aangevraagd, met mensen van de Spaanse regering, de Europese Commissie, Europarlementariërs en NGO’s.

Het Plan National Hydrolico voorziet in een enorm betonnen kanaal dwars door 96 natuurgebieden met o.a. flamingo’s, keizerarenden en de lynxen. Dit kanaal moet 1,05 miljard kubieke meter water vervoeren, dat onttrokken wordt aan de Ebro-delta in het Noord-Oosten van Spanje. Het totale project beslaat 863 ingrepen en bouwwerken, voor een totaal bedrag van 24 miljard Euro.

Bezorgdheid

Terwijl Eurocommissaris Margot Wallström van milieu haar bezorgdheid over het plan heeft laten blijken, weet de Spaanse overheid van geen wijken en vraagt om 8 miljard Euro subsidie. GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo, reeds jaren in verzet tegen het Spaans waterplan, vindt de houding van de Spaanse regering onbegrijpelijk: “Als de Spaanse regering het plan uitvoert, overtreedt zij Europese wetten als de Vogelrichtlijn, de Habitatrichtlijn, de Kaderrichtlijn Water en Natura 2000. Het verzoek voor Europese subsidie voor dit plan is in feite een dubbele schoffering van de geest van deze wetten.” Een hoge vertegenwoordiger van de Europese Commissie Prudencio Parera Manzanedo verklaarde op de openbare hoorzitting van woensdag 18 september dat “de Europese wetten gerespecteerd dienen te worden, op alle niveau's.”

Begin oktober zal De Roo de Europese Commissie om opheldering vragen.