GroenLinks, PvdA, FNV en de VrouwenAlliantie openen vandaag een meldpunt voor mensen met problemen met de kinderopvang. Dit is een reactie op de uitnodiging van minister De Geus. Die stelt dat geen enkele vrouw niet kan werken doordat ze geen kinderopvang heeft.

'Geef mij aan wie er nog problemen heeft met kinderopvang en ik zorg dat het wordt opgelost'. Dat zei minister de Geus zaterdag tijdens het jubileum van 25 jaar emancipatiebeleid. GroenLinks, de PvdA, de FNV en de VrouwenAlliantie gaan graag op deze uitdaging in. Zij roepen iedereen met een kinderopvangprobleem op om een e-mail te sturen naar kinderopvang@vc.fnv.nl. Zo kunnen de problemen worden verzameld.

De kamerleden Evelien Tonkens (GroenLinks) en Mariëtte Hamer (PvdA) zullen er voor zorgen dat die problemen bij de minister komen. Vervolgens kan hij er, zoals beloofd, mee aan de slag. En waarschijnlijk krijgt de minister het daar druk mee, want er zijn problemen genoeg. De kosten voor kinderopvang rijzen de pan uit. En er zijn nog altijd werknemers die geen bijdrage van hun werkgever ontvangen voor kinderopvang. Dat geldt zeker voor de naschoolseopvang (kinderen ouder dan 4 jaar). Ouders worden zo soms gedwongen om te kiezen voor het zwarte oppascircuit of voor minder werken of zelfs stoppen met werken.

Verder worden ouders nog steeds geconfronteerd met een tekort aan kinderopvangplaatsen, bijvoorbeeld in de Randstad of in kleine dorpen,. De bestaande wachtlijsten belemmeren ouders om werk en zorg goed te kunnen combineren.

GroenLinks en de PvdA, daarin gesteund door de FNV en de VrouwenAlliantie, stellen voor de kosten voor kinderopvang eerlijk te verdelen over de overheid, werkgevers en werknemers. De minister wil de toekomstige compensatieregeling, die inhoudt dat de overheid bijspringt als werkgevers niet betalen, in drie jaar afbouwen. Hij legt daarmee de rekening bij de ouders, en creëert zo een extra probleem voor ouders die behoefte hebben aan kinderopvang.

Voor meer informatie:

GroenLinks, Evelien Tonkens (070-3183671)

PvdA, Mariëtte Hamer (070-3182763)

FNV, Kitty Roozemond (020-5816573)

VrouwenAlliantie, Thera van Osch (030-2332669)