“Alle vrouwen maken de overgang mee, en toch wordt er nauwelijks over gesproken. Velen hebben klachten door deze levensfase, zoals depressie, slapeloosheid. En het veroorzaakt nodeloos veel ziekteverzuim. Daarom roep ik iedereen op: maak de overgang beter bespreekbaar. Zowel privé als op het werk”, zegt Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet van GroenLinks.
Op dit moment zijn in Nederland ongeveer 1,8 miljoen vrouwen in de overgang. Van hen heeft 80% overgangsklachten, 33% zelfs zoveel dat het hun dagelijks leven beïnvloedt. De overgang kan al starten vanaf de veertig en duurt gemiddeld 7 tot soms wel 15 jaar.
Overgangsklachten worden vaak niet tijdig worden (h)erkent en onvoldoende behandeld. Eén op de drie vrouwen verzuimt regelmatig en meer dan driekwart van de vrouwen met klachten aangeeft moeite te hebben om aan de eisen van het werk te voldoen. Ook blijkt dat 20% van de vrouwen in deze fase minder uren gaat werken of zelfs stopt. (Bronnen: Vuurvrouw, CNV). Experts schatten de maatschappelijke kosten van menopauze op honderden miljoenen per jaar.
Taboe doorbreken is winst
Eind 2020 stemde een Kamermeerderheid vóór een motie van GroenLinks en 50+ voor meer aandacht over de menopauze. In oktober 2021 initieerde Corinne Ellemeet een Ronde Tafel gesprek met zorgverleners, werkgevers, vakbond CNV en ervaringsdeskundigen hierover.
Ellemeet: “Het probleem dat het taboe op menopauze veroorzaakt wordt zwaar onderschat. Als we ons meer bewust worden van de klachten die mensen ondervinden in deze levensfase, is een grote winst.”
GroenLinks pleit voor:
- Meer kennis en onderzoek over de menopauze
- Een publiekscampagne om meer bewustwording te creëren
- Meer informatie aan vrouwen zelf beter over wat de menopauze inhoudt en hoe ze klachten kunnen verminderen
- Betere zorg en begeleiding van vrouwen in de overgang