Goede zorg is mensenwerk

Mensen betalen teveel voor hun zorg

Mensen betalen teveel voor hun zorg, omdat zij niet kunnen controleren hoe prijzen van zorgbehandelingen, zorgpremies en medicijnen tot stand komen. Dat stelt GroenLinks Tweede Kamerlid Linda Voortman in haar initiatiefnota Zekerheid over zorg. Voortman doet in de nota verschillende voorstellen om zorgverzekeraars en farmaceutische bedrijven te dwingen meer openheid te geven over de totstandkoming van prijzen.

Doordat de zorg steeds verder aan de markt is toevertrouwd, komt er steeds meer macht in de handen van zorgverzekeraars en de farmaceutische industrie te liggen. In de initiatiefnota stelt Voortman dat als burgers niet over meer informatie kunnen beschikken, zij onmogelijk kunnen controleren waar het geld dat zij voor hun zorg betalen uiteindelijk terecht komt.

Linda Voortman: “Ik zou graag willen weten wat de werkelijke kostprijs van medicijnen is en hoeveel geld er gaat naar de marketing en lobby van grote farmaceutische bedrijven. Ik ben ervan overtuigd dat als die informatie openbaar wordt, het opeens mogelijk zal blijken om medicijnen goedkoper te produceren.”

In Zekerheid over zorg bepleit GroenLinks dat ook zorgverzekeraars moeten worden gedwongen openheid te geven over hun bestedingen, bijvoorbeeld aan marketing, sponsoring en lobby.

Voortman: “We storen ons allemaal aan de grote reclamecampagnes van zorgverzekeraars aan het einde van elk jaar. Bovendien zijn er zorgverzekeraars die voetbalclubs sponsoren. Mensen hebben het recht om te weten hoeveel van hun zorgpremie opgaat aan reclame en de salarissen van profvoetballers.”
 
De initiatiefnota Zekerheid over zorg is vandaag naar de Kamer gezonden. De Kamer en het kabinet zullen zich in een speciaal debat over de initiatiefnota buigen en besluiten of de aanbevelingen worden overgenomen.