Volgens GroenLinks en de groene fractie in het Europees Parlement kan de EU met de voorliggende Europese meerjarenbegroting onmogelijk haar ambities verwezenlijken. "Uit de referenda over de Europese Grondwet in Frankrijk en Nederland is niet gebleken dat mensen minder Europa willen. Ze willen vooral een beter Europa", aldus GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg.

Het Europees Parlement stemt vandaag over een kadervoorstel voor de Europese begroting voor de periode 2007-2013 ook wel de Financiële Perspectieven genaamd.

Ambitieus
Een aantal lidstaten - waaronder Nederland - willen het uitgavenplafond van de Unie vastleggen op 1% van het Europees bruto binnenlands product. De Europese Commissie en het Europees Parlement vinden dit te laag, maar komen in hun eigen voorstellen wat GroenLinks betreft ook te laag uit. De groene fractie, waar GroenLinks onderdeel van uitmaakt, heeft daarom een alternatief voorstel gedaan. Hiermee kan de EU haar ambitieuze doelstellingen op terreinen als milieubeleid, onderwijs en een voornamere rol in de wereld wél realiseren.

Boekhoudersmentaliteit zaait euroscepsis
"Ik vind het buitengewoon jammer dat de Europese Grondwet in Nederland is afgestemd. Vreemd is het echter niet, aangezien de burger jarenlang te horen heeft gekregen dat Europa te veel kost, zonder dat de positieve kanten werden benoemd. Nederlandse boekhouders hebben euroscepsis gezaaid en op 1 juni geoogst. Veel mensen gaven op 1 juni echter ook aan vóór Europese samenwerking te zijn en vooral een beter Europa te willen. De lidstaten moeten daarom zorgen voor een begroting waarmee ze de gedane beloften kunnen nakomen", aldus begrotingsspecialist Buitenweg.

Loze beloften
Volgens haar zullen de vele beloften loze beloften blijven als er niet meer geld beschikbaar komt. "Mooi voorbeeld is het streven om de EU voor 2010 te transformeren in de meest concurrerende economie ter wereld. Dat bereik je niet zonder te investeren in zaken als onderwijs, onderzoek en innovatie. Als dergelijke grootse doelstellingen bij lange na niet worden gehaald, zal de kiezer alleen maar verder van de EU vervreemd raken", aldus Buitenweg.

Het Europees Parlement heeft volledig medezeggenschap bij de Europese meerjarenbegroting. Als de lidstaten op de aankomende EU-top op 16 en 17 juni een akkoord bereiken, moeten ze vervolgens nog goedkeuring van het Europees Parlement verkrijgen.