GroenLinks is zeer kritisch over het functioneren van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Maar nog meer over de controledrift van het kabinet, dat van de uitbetaling van het persoonsgebonden budget (PGB) een bureaucratisch monster heeft gemaakt. De discussie over de SVB moet niet worden versmald naar wie de betaling uitvoert, maar waar de zorgaanvrager en -aanbieder het meeste aan hebben. Zij moeten weer centraal komen te staan.

GroenLinks steunt het in de Kamer breed gedragen voorstel om te kijken of er geen betere alternatief voor de SVB is, zoals de gemeenten. Nog steeds zijn er problemen die voortvloeien uit de eerdere betalingscrisis van het persoonsgebonden budget. Bij het zoeken naar een alternatief moet er vooral gekeken worden naar een structurele oplossing: een regeling gebaseerd op vertrouwen en gebruiksvriendelijkheid. Er moet een einde komen aan de individuele controle, deze moet steekproefsgewijs gaan.

Linda Voortman: "Het huidige PGB-systeem staat bol van wantrouwen. Dat leidt tot veel bureaucratie voor mensen en maakt de regeling moeilijk uitvoerbaar. Er kan altijd gekeken worden of een andere uitvoerder dan de SVB het beter kan, maar daarmee lossen we de problemen van de mensen niet per se op. Wat mij betreft moeten we ook kijken naar het onderliggend probleem, de doorgeslagen controledrift van de overheid. Controleer niet elke aanvrager, maar doe dit per steekproef. En laten we vooral als voorwaarde stellen dat het systeem eenvoudiger wordt. Pas dan schiet je hier echt iets mee op."