Europa moet met minimumnormen in het strafprocesrecht komen die de rechten van verdachten, beter dan tot nu toe, veilig stellen. Daar stemde het Europees Parlement donderdag 6 november mee in. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg is verheugd dat Europa hier nu eindelijk serieus aandacht aan besteedt.

Minimumnormen
Het gaat bij de nu voorgestelde minimumnormen om zaken als: recht op verdediging voor en tijdens het proces, toegang tot vertaling en vertolking tijdens het proces, verplichting om verdachten bij hun arrestatie op hun rechten te wijzen, er voor zorgen dat kwetsbare personen bij verdenking en terecht stelling voldoende bescherming krijgen en het recht op consulaire bijstand voor buitenlandse verdachten. "Dit moet op termijn worden aangevuld met onder meer afspraken over opsporingsmethoden en toelaatbaarheid van bewijs", aldus Buitenweg, "maar het is een goed begin."

11 september
Samen met Femke Halsema kaartte Buitenweg deze zaak al in 2001 (toevalligerwijs één dag voor de aanslagen in de VS) aan als reactie op de plannen om tot een Europees arrestatiebevel te komen. Buitenweg: "Het is altijd de bedoeling geweest dat dit arrestatiebevel vergezeld zou gaan met minimumnormen voor de rechten van burgers. Na de aanspagen op 11 september 2001 wilden veel politici zich ongekend daadkrachtig tonen en zijn ze in sneltreinvaart doorgedenderd met het Europees arrestatiebevel."

Wederzijds vertrouwen
Zonder meer werd er 'een wederzijds vertrouwen in elkaars rechtssystemen' gesteld ofwel men had voldoende vertrouwen in elkaars rechtspleging om verdachten van bepaalde misdaden uit te leveren aan een ander EU-land. "Dat betekent in de praktijk dat Nederland bijvoorbeeld moet accepteren dat in Oostenrijk één belastende getuigenverklaring genoeg kan zijn om achter de tralies te verdwijnen en dat je in Griekenland als vliegtuigspotter wekenlang in voorlopige hechtenis kan zitten op een buitengewoon vage aanklacht van spionage", aldus Buitenweg. De Groenen/EVA-fractie stemde toen als enige tegen het Europees arrestatiebevel. Donderdag 6 november is dus een eerste stap gezet om dit hiaat van rechten voor verdachten op te vullen.