GroenLinks wil dat Minister Asscher van Sociale Zaken zo snel mogelijk dienstencheques invoert, om zorg betaalbaar te maken en banen te behouden. Vorige week sprak de FNV haar steun uit voor het het idee van deze dienstencheques, waarmee onder andere huishoudelijke zorg kan worden ingekocht. Een idee dat al eerder door GroenLinks in Amsterdam en in de Tweede Kamer werd gelanceerd. Hiermee wordt de huishoudelijke zorg een stuk goedkoper en kan een deel van de bezuiniging van het Rijk worden opgevangen. Ook kunnen veel thuiszorgmedewerkers op deze manier hun baan behouden.
 

Het Amsterdamse college is na aandringen van GroenLinks Amsterdam voor deze regeling en gaat bij het Rijk voor een fiscale regeling voor dienstencheques pleiten. Het systeem bestaat zelfs al in België. Het is hoog tijd dat Minister Asscher de dienstencheques gewoon mogelijk maakt.
 
GroenLinks–raadslid Femke Roosma: "In 2008 al diende toenmalig raadslid Judith Sargentini een voorstel in voor dienstencheques. Met mijn motie van afgelopen oktober, waarin ik dienstencheques voorstelde toegespitst op de thuiszorg, ging de gemeenteraad akkoord. Wethouder Van der Burg heeft minister Asscher al opgeroepen deze dienstencheques en fiscale maatregelen mogelijk te maken."
 
Tweede Kamerlid Linda Voortman stelt Kamervragen hierover:

"Dienstencheques zijn een oplossing om onder andere thuiszorg betaalbaar te houden voor iedereen. Het levert bovendien veel banen op, juist aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Al in 2006 lanceerde Ineke van Gent een voorstel voor dienstencheques. In 2009 stelde toenmalig fractievoorzitter Femke Halsema dit weer voor. Nu Amsterdam en de vakbond de minister hebben opgeroepen dit mogelijk te maken, moet Minister Asscher niet langer achter de feiten aan blijven lopen, maar eindelijk overgaan tot het invoeren van de dienstencheques."

Vragen van het lid Voortman aan de minister van Sociale Zaken en werkgelegenheid inzake een voorstel voor cheques voor witte werksters

  1. Bent u bekend met het bericht dat bonden en werkgevers een Belgisch systeem bepleiten om een einde te maken aan het zwarte circuit voor schoonmakers?[1]
  2. In welk stadium bevindt de werkzaamheden van de commissie-Kalsbeek zich? Op welke termijn verwacht u het advies, en de kabinetsreactie daarop, naar de Kamer te kunnen sturen?
  3. Bent u met mij van mening dat met het voorstel van dienstencheques een goede maatregel is om de positie te verbeteren van de naar schatting 435.000 werksters die dit werk nu vaak zwart doen, zonder dat zij aanspraak kunnen maken op sociale voorzieningen?
  4. Wat is uw reactie op de brief van wethouder Van der Burg van het College van BenW van Amsterdam, waarin hij u verzoekt spoedig over te gaan tot het invoeren van een fiscale regeling voor dienstencheques?
  5. Zijn bij u meer signalen bekend van gemeentelijke bestuurders die over zouden willen gaan tot invoeren van de zogenaamde dienstencheques, al dan niet via een fiscale regeling?
  6. Bent u bereid om op korte termijn over te gaat tot implementatie van het voorstel voor dienstencheques? Zo ja, op welke termijn? Zo nee, waarom niet?
 

[1] Volkskrant, dinsdag 7 januari 2014, pagina 1