Minister Blok geeft toe: bewaarplicht gestaakt

In de Eerste Kamer heeft Tineke Strik van minister Blok de bevestiging losgekregen dat de bewaarplicht telecomgegevens niet langer zal worden gehandhaafd. De uitspraak geeft de nodige duidelijkheid aan telecom- en internetproviders, die niet zeker waren of bewaarde gegevens mochten worden verwijderd na een uitspraak van de rechter dat de bewaarplicht in strijd is met het Europese mensenrechtenverdrag.

Volgens Strik komt met de bevestiging van de Minister een einde aan een jarenlange schending van de mensenrechten in Nederland: "De bewaarplicht had nooit mogen bestaan. Dat vond de Europese rechter bijna een jaar geleden al. Toch deed Minister Opstelten alsof er niets aan de hand was en hield de datagraaiwet tegen de regels in overeind."

Strik hoopt dat de regering in navolging van de Europese Commissie afziet van een nieuwe bewaarplicht. "Datagraaien werkt niet, of zelfs averechts. De politie wordt overspoeld met zinloze gegevens van onschuldige burgers. EenĀ quick freeze, waarbij politie alleen bij verdenkingen gegevens kan laten bewaren en bekijken is veel slimmer."

De winst van vandaag is dat telecom- en internetproviders hun bewaarplichtdata definitief kunnen verwijderen. "Daarover bestond nog onduidelijkheid. Veel provider zijn al gestopt met opslaan, maar durven gegevens nog niet te verwijderen. De wet is echter volledig buiten werking gesteld, dus er is geen enkele verplichting meer om gegevens te bewaren."