Minister Kamp heeft een omstreden wijziging op de Mijnbouwwet ingetrokken. "Dit is een overwinning voor iedereen die vindt dat je moeilijk winbaar gas en olie beter onder de grond kan laten zitten", zegt GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren. De wijziging maakte het mogelijk om winningsvergunningen te splitsen. Dit is met name interessant voor bedrijven die kleine velden met moeilijk winbare grondstoffen willen exploiteren. Kamp trok gisteravond zijn wetswijziging in nadat GroenLinks om een plenair debat over de wetswijziging had gevraagd.

Minister Kamp wilde regelen dat delen van een winningsvergunning die bijvoorbeeld aan de NAM was verleend, afgesplitst kunnen worden. De afgesplitste vergunning kan dan aan een ander bedrijf worden gegund. Grote vergunninghouders zoals de NAM zijn vaak minder geïnteresseerd in het exploiteren van kleine gebieden met moeilijk winbare gas of olie. Zij achten de risico's te groot. Nieuwe, kleinere bedrijven nemen deze gok vaker. Een bedrijf als Tulip Oil wilde op Terschelling een klein, lastig gasveld exploiteren. Dit gasveld ligt half onder een natuurgebied en het gas is alleen door te fracken (onder druk chemicaliën inspuiten om gesteente te breken) te winnen. Kamp hoopte met het splitsen van vergunningen meer van dit soort velden te kunnen gunnen.

De wetswijziging was door de minister aangemeld bij de Kamer als hamerstuk. Nadat GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren vroeg om een plenair debat over deze wetswijziging heeft minister Kamp het voorstel gisteravond ingetrokken.

Van Tongeren: "Ik ben blij dat Kamp ons signaal serieus heeft genomen. De mogelijkheid om zoveel mogelijk kleine restjes olie en gas uit onze bodem te trekken is van de baan. Gelukkig, want het winnen van die moeilijk winbare grondstoffen kent veel risico's. Afgelopen weekend heeft de NAM nog de oliewinning bij Schoonebeek stil moeten leggen omdat er giftig afvalwater de grond in dreigde te lekken.”