De nieuwe milieuminister Cramer mag niet verhinderen dat er een 'groene doorrekening' komt van de kabinetsplannen. Voor het debat over de regeringsverklaring moeten de milieu-effecten van het regeerakkoord duidelijk zijn, zo heeft de Kamer aangegeven. Via Kamervragen dringt Wijnand Duyvendak er nogmaals op aan dat de minister die afspraak nakomt.

GroenLinks vraagt minister Cramer opheldering over haar uitspraak dat ze eerst met de andere departementen wil overleggen voordat ze het Milieu- en Natuurplanbureau toestemming geeft om het milieu-effect van de plannen van het nieuwe kabinet door te rekenen. Op initiatief van Wijnand Duyvendak heeft de Kamer om een dergelijke doorrekening gevraagd. De gegevens zijn al beschikbaar en moeten dus naar de Kamer worden gestuurd. Deze milieudoorrekening heeft de Tweede Kamer nodig om goed beslagen ten ijs te komen bij het debat over de kabinetsplannen, aanstaande donderdag.

Wijnand Duyvendak

Vragen van het lid Duyvendak (GroenLinks) aan de minister van VROM over de milieudoorrekening van het coalitie-akkoord

1. Kent u het ANP-bericht “Geen besluit over doorlichting milieuplannen”[1]?

2. Is het waar dat u er eerst nog met andere departementen over wilt praten en dat u eerst wilt weten wat het oplevert, voordat u het verzoek van de Tweede Kamer voor een milieudoorrekening van het coalitie-akkoord wilt doorgeleiden naar het Milieu- en Natuurplanbureau?

3. Bent u ervan op de hoogte dat één van de aanbevelingen van de Tijdelijke Commissie Infrastructuurprojecten (TCI) was om de planbureaus een onafhankelijke positie te geven door wettelijk een gelijkwaardige toegang voor kabinet en Tweede Kamer tot de onderzoekscapaciteit vast te leggen, en dat minister Peijs in het debat met de Kamer over de conclusies van de TCI namens het kabinet heeft gezegd: “Ik denk dat de belangrijkste reden van deze wens is dat de Kamer een vrije toegang wil hebben tot die planbureaus, maar volgens mij heeft ze die in de praktijk ook.”[2]?

4. Bent u ervan op de hoogte dat uw rol in deze zich formeel beperkt tot het doorgeleiden van het verzoek van de Kamer voor een onderzoek van het Milieu- en Natuurplanbureau, en dus niet het inhoudelijk beoordelen van dit verzoek?

5. Bent u bereid alsnog zo snel mogelijk het verzoek van de Kamer voor een milieudoorrekening van het coalitie-akkoord door te geleiden naar het Milieu- en Natuurplanbureau, zodat de resultaten beschikbaar kunnen zijn bij het debat over de regeringsverklaring op 1 maart a.s.? Zo neen, waarom niet?