Thermometer
Thermometer

Minister moet behandeling wetswijziging KNMI uitstellen

Het wetsvoorstel taken meteorologie en seismologie dat voor donderdag op de agenda van de Tweede Kamer staat, kan pas behandeld worden als het definitieve rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de gaswinning in Groningen er is. Dat vinden Kamerleden Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) en Stientje van Veldhoven (D66). Het wetsvoorstel verandert de positie van het KNMI ten opzichte van de overheid.

Het wetsvoorstel taken meteorologie en seismologie dat voor donderdag op de agenda van de Tweede Kamer staat, kan pas behandeld worden als het definitieve  rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de gaswinning in Groningen  er is. Dat vinden Kamerleden Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) en Stientje van Veldhoven (D66). Het wetsvoorstel verandert de positie van het KNMI ten opzichte van de overheid.

De Onderzoeksraad Voor de Veiligheid gaat in haar rapport over de gaswinning in Groningen ook in op de positie van het KNMI ten opzichte van het ministerie van EZ. GroenLinks en D66 willen de definitieve conclusies van de OVV kunnen meewegen in hun besluit hoe het KNMI zo gepositioneerd kan worden dat zij haar onafhankelijke en wetenschappelijke taak het beste kan vervullen.

Het wetsvoorstel verandert de positie van het KNMI: het kabinet zal in de toekomst desgewenst bepaalde taken bij anderen kunnen beleggen en het KNMI kan bepaalde taken tegen betaling verrichten.