Mbo-studenten met een niet-westerse achtergrond moeten hulp kunnen vragen aan een diversiteitscoach. Die kan hen helpen stagediscriminatie aan te pakken en een baan te vinden. Een voorstel van GroenLinks hiervoor bij de behandeling van de Onderwijsbegroting werd door de minister omarmd.

Vorig jaar bleek uit onderzoek (ROA, 2018) dat 68% van de mbo-studenten zonder migratie-achtergrond in één keer een stageplek vindt, terwijl dat bij mbo-studenten met een niet-westerse migratieachtergrond 48% is.

“Stagediscriminatie is een groot en hardnekkig probleem. Dat zijn schrijnende cijfers, met daarachter persoonlijke verhalen. Wij horen dat veel studenten terughoudend zijn vermeende discriminatie te melden. Bang om in een slachtofferrol gedrukt te worden”, aldus Tweede Kamerlid Niels van den Berge. 

Op dit moment zijn er verschillende proefprojecten voor een laagdrempeliger  melding van klachten  binnen mbo-instellingen. Daarbij hoort wat GroenLinks betreft zo’n diversiteitscoach. Zo kunnen studenten naast juridische expertise bij verschillende klachten, ook gebruik maken van kennis en ervaring met bi-culturaliteit.

Hulp bij loopbaan
Van den Berge: “Bij de diversiteitscoach kunnen studenten terecht als ze zich gediscrimineerd voelen en advies willen hoe ze daarmee kunnen omgaan. Maar ook voor hulp bij het schrijven van brieven om een stageplek te vinden. Het is een toegankelijke expert die passende hulp en begeleiding kan bieden en mensen zo daadwerkelijk kan helpen stappen te zetten in hun studie- en werkloopbaan.”