De Nederlandse landbouw heeft hard een stuurman nodig, die de weg in slaat naar duurzaamheid. Landbouw heeft echter geen stuurman, maar een Veerman. En iedereen weet dat een Veerman vooral heen en weer gaat, zonder vooruitgang te boeken.

In de bijdrage aan het debat over de begroting Landbouw, neemt GroenLinks het minister Veerman kwalijk dat hij geen regie voert. Er is namelijk nog steeds veel dierenleed achter de staldeur, en het milieu blijft achteruit boeren. Veerman moet nu het heft in handen nemen. Een duurzamere landbouw ontstaat namelijk niet spontaan. Maar zijn eigen partij het CDA hangt permanent aan de noodrem. Het CDA zet hiermee de lijn van decennia aan belangenbehartiging van de conservatieve landbouwlobby voort.

GroenLinks wil de problemen in de landbouw wél aanpakken. Arie van den Brand zal tijdens de behandeling van de landbouwbegroting met voorstellen komen om de landbouw dier- en milieuvriendelijker te maken. Zo wil GroenLinks:

1. Een heffing op vlees uit de bio-industrie. De opbrengst kan ten goede komen aan de biologische landbouw en biologische producten. Zo wordt het prijsverschil tussen gangbaar en biologisch kleiner;

2. Een plan om vóór 2006 alle koeien in de wei te hebben en te houden. Door verdere schaalvergroting blijven steeds meer koeien het hele jaar op stal;

3. Een verbod op het ruimen van hobbydieren. Het ruimen van deze dieren in tijden van crisis is onnodig en ongewenst. De minister moet vastleggen deze dieren nooit meer te ruimen.

Verder stelt GroenLinks voor dat het Natuurplanbureau een plan maakt om de natuur in Nederland vóór 2018 voldoende te beschermen, zoals ook in het regeerakkoord staat. Het RIVM betwijfelt namelijk of Veerman voldoende doet om dit te realiseren.

Arie van den Brand

Den Haag, 29 oktober 2003.