Volgens de Commissie-Havermans heeft Nederland asielgegevens verstrekt aan Congo. Asielzoekers zijn daarmee in gevaar gebracht. Minister Verdonk heeft dit vaak ontkend. GroenLinks vindt dat zij moet opstappen.

De Commissie-Havermans constateert dat er fouten zijn gemaakt bij het uitzetten van asielzoekers naar Congo. Volgens Havermans gaat het om menselijke fouten in een complexe procedure. Het is daardoor bij de Congolese overheid bekend geworden dat het om asielzoekers ging. Daarmee zijn uitgezette personen in gevaar gebracht.

De Commissie-Havermans is niet zelf in Congo geweest om onderzoek te doen. Marijke Vos vindt dat onbegrijpelijk. Wezenlijke vragen blijven onbeantwoord. Is de Congolese immigratiedienst nu ook een veiligheidsdienst? En wat is het lot van de uitgezette Congolezen? Ook is het onbegrijpelijk dat de Commissie-Havermans niet verder onderzocht heeft hoe asieldocumenten en rechterlijke uitspraken in de archieven van de Congolese autoriteiten terecht zijn gekomen. De Commissie constateert dat het niet aannemelijk is dat de Nederlandse overheid daar betrokken bij is geweest, maar een duidelijk antwoord op deze vraag blijft uit.

Minister Verdonk heeft in eerdere debatten ontkend dat asielgerelateerde gegevens door de IND aan de Congolese autoriteiten zijn doorgespeeld. De Commissie-Havermans constateert echter dat tot februari 2005 een gebrekkige registratie plaatsvond van de documenten die Congo van Nederland heeft gekregen. Ook na februari 2005 is in enkele gevallen bij het verkrijgen van uitreispapieren naar Congo aangegeven dat het om asielzoekers ging.

Minister Verdonk is er verantwoordelijk voor dat mensen in gevaar zijn gebracht. Zij heeft bovendien de Kamer meerdere malen verkeerd voorgelicht. Daarom moet zij de eer aan zichzelf houden na afloop van het debat over het rapport van de Commissie-Havermans.

Marijke Vos