Natuur en landschap blijken al twee jaar niet beschermd te zijn. Door een fout van de ministers van VROM en LNV is er sinds oktober 2000 geen wettelijke bescherming van natuurgebieden tegen de bouw van woningen, bedrijfsterreinen, kassen en stallen. GroenLinks is geschokt en wil een spoeddebat met de verantwoordelijke ministers.

Het Structuurschema Groene Ruimte (SGR) beschermt landschap en natuur in Nederland. De Ecologische Hoofdstructuur is hierin vastgelegd. Het SGR was echter slechts van kracht tot november 2000. De ministers van LNV en VROM hebben in 1999 verzuimd om dit te verlengen. Men verwachtte dat er een nieuw plan zou zijn vóór het oude plan was verlopen. Tot op heden is dat er nog niet. Dit opmerkelijke feit blijkt uit een uitspraak van de Raad van State van 16 oktober jl. in een zaak tussen de Inspectie VROM en de gemeente Soest.

De uitspraak van de Raad van State betekent dat de groene ruimte al twee jaar niet meer beschermd is tegen woningbouw, bedrijven, varkensstallen etc. Er lopen verschillende beroepsprocedures tegen praktijken die in strijd zijn met het natuurbeleid. Die procedures dreigen nu op formele gronden te worden afgewezen, zoals in Soest al is gebeurd. Twee ministers hebben zitten slapen, landschap en natuur betalen daarvoor de prijs. Helaas is dit niet voor het eerst. Al eerder moest minister Pronk via noodwetten vier planologische kernbeslissingen (PKB's) hals over kop verlengen. Bij de ministeries hadden dan ook alle alarmbellen moeten afgaan toen het SGR (ook een PKB) zou verlopen. Het is onbegrijpelijk dat dit niet is gebeurd.

GroenLinks roept de verantwoordelijke ministers naar de Kamer voor opheldering. In een interpellatiedebat zal de ministers gevraagd worden tekst en uitleg te geven en te komen met een noodwet om het 'gat' in de wetgeving te dichten. GroenLinks vreest dat anders natuurgebieden worden volgebouwd, zonder dat het rijk er iets aan kan doen. Desnoods zal GroenLinks zelf deze week zelf een wet indienen om de groene ruimte de bescherming te geven die zij nodig heeft.

Arie van den Brand