Gaan of niet gaan? Dat is de vraag aan Miss Nederland na een oproep van een groep europarlementariërs. In december 2002 is de finale van de Miss World-verkiezing 2002 in Abuja, Nigeria. In datzelfde land is echter onlangs een vrouw veroordeeld tot steniging wegens ‘overspel’. Een aantal Europese Missen heeft uit protest afgezegd voor de Miss World-verkiezing.

In verschillende Europese landen, waaronder België, Denemarken, Frankrijk, Noorwegen en Spanje, heeft de Miss World-afgevaardigde besloten om af te zien van deelname aan de finale om druk uit te oefenen op de Nigeriaanse regering. Een groep Nederlandse europarlementariërs, waaronder Kathalijne Buitenweg van GroenLinks, riep deze week de Nederlandse Miss, die dit weekend gekroond wordt, op zich bij de protest-Missen aan te sluiten en niet naar de Miss World-verkiezing in Nigeria te gaan.

intergale tekst persbericht van Europarlementariërs Buitenweg (GroenLinks), Van der Laan (D66), Martens (CDA), Sanders-Ten Holte (VVD) en Swiebel (PvdA), dinsdag 22 oktober 2002

Finale Miss World-verkiezing in Nigeria

Begin december 2002 vindt in Nigeria de finale van de Miss World-verkiezing 2002 plaats. De Nederlandse Europarlementariërs Buitenweg (GroenLinks), Van der Laan (D66), Martens (CDA), Sanders-Ten Holte (VVD) en Swiebel (PvdA) roepen de Nederlandse afgevaardigde voor de Miss World-verkiezing op om niet af te reizen naar Nigeria.

In augustus 2002 is de veroordeling van de 30-jarige Amina Lawal in beroep bekrachtigd door het Islamitische Hof van Beroep. Zij is veroordeeld tot steniging wegens overspel omdat Lawal na haar scheiding een kind heeft gekregen, hetgeen wordt beschouwd als overspel. De vrouw is veroordeeld op basis van de Islamitische Sharia-wetgeving die in verschillende noordelijke deelstaten van Nigeria wordt toegepast ten aanzien van de moslimbevolking. Deze wetgeving kan leiden tot ernstige inbreuken op de mensenrechten, met name waar het gaat om wrede, onmenselijke straffen, zoals dood door steniging, zweepslagen of amputatie. Dit leidt tot schending van de door Nigeria geratificeerde internationale mensenrechtenverdragen, met inbegrip van het Verdrag inzake de uitbanning van alle vormen van discriminatie jegens vrouwen, het Verdrag tot uitbanning van folteringen en andere wrede, onmenselijke of vernederende behandeling of bestraffing en het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten.

De Nigeriaanse regering heeft in een verklaring het vonnis in strijd verklaard met de grondwet en de hoop uitgesproken dat de federale hoger beroepsinstantie het vonnis nietig verklaart. Maar wij achten het van het grootste belang dat de algemene situatie inzake de toepassing van Sharia-wetgeving in Nigeria aan de orde wordt gesteld. De regering dient er zorg voor te dragen dat alle rechtbanken in Nigeria de grondwet en de internationale mensenrechtenverdragen eerbiedigen.

In verschillende Europese landen, waaronder België, Denemarken, Frankrijk, Noorwegen en Spanje, heeft de Miss World-afgevaardigde besloten om af te zien van deelname aan de finale om druk uit te oefenen op de Nigeriaanse regering. Wij menen dat de Nederlandse Miss dit voorbeeld dient te volgen.

Joke Swiebel, MEP (Pvda)

Kathalijne Buitenweg, MEP (GroenLinks)

Maria Martens, MEP (CDA)

Lousewies van der Laan, MEP (D66)

Marieke Sanders-ten Holte, MEP (VVD)