Mobiel bellen in of vanuit het buitenland is vele malen duurder dan bellen in het eigen land. Het Europees Parlement stemde donderdag 12 april in de Industriecommissie over een voorstel van de Europese Commissie om consumententarieven voor internationale gsm-gesprekken te verlagen.

GroenLinks steunt het voorstel van de Europese Commissie die vindt dat de kosten van roaming, het gebruik van het netwerk van een buitenlandse aanbieder, onrechtvaardig hoog is. Ze wil dat telecomaanbieders zowel nationaal als internationaal dezelfde kosten in rekening brengen voor het tot stand komen van verbindingen. Het doel is om consumenten bescherming te bieden en buitensporige tarieven die telefoonbedrijven in rekening brengen tegen te gaan.

Voor telefoonbedrijven wordt roaming als een goudmijn behandeld. De beltarieven staan niet in verhouding tot de kosten van de dienstverlening. Burgers en bedrijven betalen 8 miljard euro per jaar aan roaming. Daarvan is 5 miljard euro winst.

Maximum beltarieven
GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg is verheugd dat het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie overeind is gebleven in de Industriecommissie van het Europees Parlement. Deze commissie is het eens geworden om een maximumtarief van 40 cent per minuut te rekenen voor internationale uitgaande gesprekken en 15 cent voor internationale inkomende gespreken.

De Groene fractie pleitte voor een lagere maximumtarief (33 cent per minuut), maar het zag er even naar uit dat er helemaal geen maximumtarief zou komen. De liberalen en christen-democraten in het Europees Parlement willen het voorstel afzwakken en pleiten voor meer transparantie van de verschillende tarieven van telefoonbedrijven.

Meer transparantie
Volgens Buitenweg zou dit betekenen dat telefoonklanten zelf moeten uitzoeken wat het laagste tarief is. "Meer transparantie van telefoontarieven is prima, maar je lost hiermee niet het probleem op. Het laat telefoonbedrijven nog steeds toe om voordeel te halen uit klanten die niet geïnformeerd zijn over veranderde tarieven en buitensporige roamingprijzen blijven toepassen. Hiermee wordt het kostenvoordeel niet automatisch aan de consument teruggegeven.

Buitenweg vervolgt dat het bellen van het ene naar het andere EU-land gemiddeld vier keer zo duur is dan een binnenlands gesprek: "In de Europese interne markt is dat onaanvaardbaar. Het is overduidelijk dat de VVD niet met het voorstel van de Europese Commmissie instemt om het bedrijfsleven te sparen, terwijl dat ten koste gaat van de consument".

Algemene prijsverlaging
In mei stemt het Europees Parlement plenair over het wetsvoorstel. Indien de lidstaten de oren niet teveel laten hangen naar de grote telecombedrijven kan het wetvoorstel in de zomer van 2007 in werking treden. Dit zal tot een algemene prijsverlaging leiden, waarbij de hoogste buitenlandse beltarieven zelfs met 70 % kunnen dalen.

De Europese Commissie heeft in 2005 een website geopend waarop voorbeelden staan van de tarieven van aanbieders van mobiele telefonie in de 25 lidstaten van de Unie.

Zie ook: