GroenLinks-Tweede Kamerlid Ineke van Gent stelt voor om de termijn waarbinnen ouders aangifte moeten doen van hun pasgeboren kind te verlengen van drie dagen naar twee weken. Dat doet zij in schriftelijke vragen aan demissionair minister Hirsch Ballin (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Bijleveld (Emancipatie).

Aangifte doen van een pasgeboren baby is voor veel mensen een bijzonder moment. Je legt de voor- en achternaam van je kind officieel vast. Volgens GroenLinks moeten moeders de mogelijkheid krijgen om daar bij te kunnen zijn. Dat is nu vaak niet het geval.

“Maar weinig moeders zijn binnen drie dagen al weer mobiel genoeg om af te reizen naar het stadhuis. Bovendien moeten alleenstaande moeders die er voor hebben gekozen om zonder bekende te bevallen nu bijvoorbeeld hun verloskundige vragen aangifte te doen”, aldus van Gent.

In België moeten ouders binnen 15 dagen na de geboorte het kind aangeven bij de dienst Burgerlijke Stand van de gemeente waar het geboren is.

 

Schriftelijke vragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de korte termijn die ouders hebben om aangifte te doen van hun pasgeboren baby

1. Waarom is in Nederland de termijn om aangifte te doen na de geboorte slechts drie dagen?

2. Klopt het dat de aangifte termijn in België 15 dagen is? Kunt u een overzicht geven van de aangiftetermijn in andere Europese landen?

3. Bent u met mij van mening dat het wenselijk is dat moeders zelf aangifte kunnen doen van hun kind, zeker als alleenstaand zijn? Zo ja, bent u bereid de termijn te verlengen naar bijvoorbeeld twee weken. Zo nee, waarom niet?