Mensen die persoonlijke zorg willen inkopen uit hun persoonsgebonden budget komen op een wachtlijst. Het budget voor 2007 is namelijk nu - na 50 dagen in het nieuwe jaar - al op. GroenLinks vindt dat onacceptabel en wil opheldering.

Het persoonsgebonden budget (pgb) is dé manier om mensen die zorg nodig hebben zelf de regie te geven over die zorg. Met een pgb kunnen mensen zelf kiezen van wie, wanneer en welke zorg zij willen krijgen. En het is nog goedkoper ook. De staatssecretaris van VWS zegt altijd op de bres te staan voor het pgb. Maar uit deze maatregel blijkt opnieuw dat woorden alleen niet zo veel zeggen. Hoe kan het dat het geld voor dit jaar al op is, terwijl het jaar pas net is begonnen?

Kees Vendrik

Vragen van het lid Vendrik (GroenLinks) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over wachtlijsten voor pgb’s (20 februari 2007)

1. Bent u bekend met het bericht 'ZN acht wachtlijsten voor persoonsgebonden budget onacceptabel' op wwww.artsennet.nl?

2. Klopt het dat zorgkantoren vanaf maandag 19 februari gedwongen worden om wachtlijsten aan te leggen voor nieuwe cliënten die een pgb aanvragen omdat het budget van 2007 voor pgb’s nu al op is? Zo ja, hoe kunt u dat verklaren?

3. Hoe denkt u het recht op zorg waar te kunnen maken als al aan het begin van het jaar er een wachtlijst bestaat voor persoonsgebonden budgetten?

4. Bent u het met mij eens dat door het aanleggen van wachtlijsten mensen hun keuze worden ontnomen om te kiezen voor een pgb?

5. Hoe verhoudt de pgb-stop zich tot uw toezegging in augustus 2006 dat u zal zorgen voor voldoende middelen voor de pgb’s en dat er geen stop zal komen?

6. Herinnert u zich nog de vraag waarom er onvoldoende rekening wordt gehouden met de stijgende vraag naar pgb’s in de Begroting 2007 (30800 XVI, nr. 27)? Bent u nog steeds van mening dat het bedrag dat in de begroting is opgenomen de stijgende vraag naar pgb’s dekt?

7. Bent u bereid het budgetplafond op te hogen zodat er geen wachtlijsten ontstaan voor pgb’s in 2007? Zo nee, waarom niet en hoe gaat u dit probleem dan oplossen?