Achttien Palestijnse burgers, onder wie veel vrouwen en kinderen, zijn omgekomen bij de Israëlische beschieting van een Palestijns dorp in de Gazastrook. GroenLinks eist dat Nederland dit bloedbad openlijk veroordeelt en ervoor zorgt dat de EU actie onderneemt tegen Israël.

De Europese Unie moet de Associatie overeenkomst met Israël opschorten. Ook moet er een verbod komen op de doorvoer van wapens naar Israël over EU grondgebied. De EU moet Israël duidelijk maken dat het de voortdurende mensenrechtenschendingen door Israël niet langer pikt. Al jaren lang lapt Israël VN-resoluties en andere waarschuwingen van de internationale gemeenschap aan zijn laars. Het is nu de hoogste tijd voor een niet mis te verstaan signaal van de EU.
Farah Karimi heeft dit duidelijk gemaakt in Kamervragen aan minister Bot van Buitenlandse Zaken.

Schriftelijke vragen van het lid Karimi aan de minister van Buitenlandse Zaken over de Israëlische beschieting van een woonwijk in de Gazastrook.

1.
Heeft de Nederlandse regering al een veroordeling uitgesproken over de artilleriebeschieting van een woonwijk van Beit Hanoun in de Gazastrook door het Israëlische leger, waarbij achttien Palestijnse burgers, onder wie veel vrouwen en kinderen, zijn omgekomen? Zo ja, in welke woorden en langs welke weg? Zo nee, waarom niet?

2.
Is de Nederlandse regering bereid om deze beschieting in duidelijke bewoordingen te veroordelen? Zo nee, waarom niet?

3.
Bent u bereid om in EU verband te pleiten voor het opschorten van de associatie overeenkomst met Israël? Zo nee, waarom niet?

4.
Bent u bereid om in EU verband te pleiten voor het instellen van een verbod op de doorvoer van wapens over EU grondgebied naar Israël? Zo nee, waarom niet?

5.
Wanneer is volgens u wel het moment aangebroken dat de EU actie moet ondernemen tegen de schending van de mensenrechten door Israël?