De sanering van de bio-industrie is onafwendbaar, nu Nederland door het Europees Hof in gebreke is gesteld vanwege het te slappe mestbeleid.

Jarenlang heeft de landbouwlobby, met haar politieke evenknie het CDA, het milieubeleid getraineerd. Daar plukt Nederland nu de wrange vruchten van. GroenLinks wil dat minister Veerman (Landbouw) snel in een debat met de Kamer verantwoording aflegt.

Nederland heeft jarenlang nagelaten het milieu te beschermen tegen teveel mest. Het Europees Hof heeft Nederland daar nu flink voor op de vingers getikt. Terecht. Nederland heeft zich bewust niet gehouden aan de Europese normen. Daarmee valt het definitief door de mand als zelfbenoemd "beste jongetje van de klas". Het gevolg is een milieuerfenis in de vorm van vervuild drinkwater en natuurbederf. Dat is de landbouwlobby én hun belangrijkste politieke evenknie het CDA dan ook zwaar aan te rekenen.

De boodschap van Brussel is helder. Nederland kan niet langer doorgaan met zoveel mest. Dat Brussel het Nederlandse beleid te slap vond, was al jaren duidelijk. Deze boodschap was niet besteed aan Veerman, die de mestnormen onlangs nog versoepelde. De consequentie zal zijn dat de bio-industrie zijn beste tijd gehad heeft. De regering moet nu wel, of ze wil of niet, overgaan tot een sanering van de bio-industrie. Minder varkens, minder kippen en minder koeien. En meer ruimte voor dier- en milieuvriendelijke landbouw. Dat is het enige perspectief voor de Nederlandse landbouw.

De tijd van pappen en nathouden is voorbij. GroenLinks wil met spoed een debat met minister Veerman. Hij moet verantwoording afleggen voor het falende beleid van hem en zijn voorgangers. Ook zal hij duidelijk moeten maken hoe hij een einde maakt aan de milieuvervuiling door de bio-industrie. En ervoor zorgen dat de Nederlandse landbouw nu eindelijk dier- en milieuvriendelijk wordt.

Arie van den Brand

Den Haag,

2 oktober 2003