GroenLinks wil dat Nederland zorgt dat op de komende EU top de zorgwekkende situatie in Hongarije besproken wordt. GroenLinks Tweede Kamerlid Arjan El Fassed: “Nederland en andere lidstaten van de EU mogen niet blijven toekijken als in een lidstaat de democratie wordt verstikt.” El Fassed heeft schriftelijke vragen gesteld aan minister Rosenthal.

GroenLinks maakt zich grote zorgen over de situatie in Hongarije. De aanvallen van premier Orbán op de vrijheid van de pers, de rechten van de oppositie, de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, de godsdienstvrijheid en de rechten van vrouwen en homo's, komen neer op een ernstige schending van Europese democratische en grondrechtelijke waarden.

GroenLinks denkt dat de Nederlandse regering zich kan inzetten om de artikel 7 procedure van het EU-verdrag op te starten. Die voorziet in het waarschuwen en bestraffen van een lidstaat die de waarden van de EU schendt.

El Fassed: “ Als we van toetredende landen verwachten dat ze de waarden uit het Verdrag van Lissabon en het Grondrechtenhandvest van de Europese Unie naleven, dan moeten ook huidige EU-lidstaten zoals Hongarije zich daaraan houden.”

Vragen van het lid El Fassed (Groenlinks) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de grondwetswijziging in Hongarije

1. Bent u bekend met de grondwetswijziging en alle ander belangrijke wetswijzigingen in Hongarije die de regering Orbán heeft doorgevoerd het afgelopen jaar?

2. Deelt u de mening dat een aantal wetswijzingen, waaronder de mediawet, aanpassingen in het kiesstelsel, de veranderingen in het juridisch systeem, het onmogelijk maken van het homohuwelijk, het ongelijk behandelen van religies en het het beperken van de invloed van het parlement en de manier van doorvoeren van de nieuwe grondwet, indruisen tegen democratische principes, grondrechten en burgelijke vrijheden? Kunt u dit toelichten?

3. Deelt u de mening dat als kandidaat- en aspirant-lidstaten getoetst worden in hoeverre deze landen de waarden uit het Verdrag van Lissabon en het Grondrechtenhandvest van de Europese Unie daadwerkelijknaleven, dat ook de huidige EU-lidstaten zich daaraan moeten houden? Kunt u dit toelichten?

4. Bent u bereid dit met uw Hongaarse ambtgenoot te bespreken tijdens de aankomende Europese top? Zo neen, waarom niet?

5. Is de regering bereid zich in te spannen om dit als apart punt op de agenda te zetten? Zo neen, waarom niet?

6. Is de regering bereid zich in te spannen om naar aanleiding van ontwikkelingen in Hongarije een artikel 7 procedure te starten tegen de regering van Hongarije? Zo ja, welke stappen onderneemt u daartoe? Zo neen, waarom niet?

7. Kunt u deze vragen zo spoedig mogelijk maar in ieder geval voor de aankomende Europese top beantwoorden?

Lees ook: GroenLinks verlangt Europese actie tegen Orbán