De nieuwe milieubalans van het RIVM laat zien dat Nederland de grootste milieuvervuiler van Europa is. Het beeld van Nederland als beste jongetje van de klas kan in de prullenbak.

Uit de nieuwe Milieubalans van RIVM blijkt zonneklaar dat Nederland de grootste milieudruk van heel Europa heeft. De overbelasting van bodem, water en natuur met zuur, stikstof en fosfaat in Nederland is het hoogste in Europa. Vooral de uitgebreide bio-industrie en het groeiende verkeer zijn daar volgens GroenLinks debet aan. GroenLinks vindt de kwalificatie 'smerigste jongetje van de klas' meer op Nederland van toepassing.

Een andere teleurstellende conclusie is dat Nederland de meerderheid van de gestelde milieudoelen niet haalt met het vastgestelde beleid. Bovendien is de kans groot dat Nederland beboet wordt voor het niet halen van Europese richtlijnen. Deze dreiging bestaat concreet voor de Nitraatrichtlijn. De boodschap voor een nieuw kabinet is duidelijk: een krachtiger milieubeleid is absolute noodzaak.

Zie ook: dossier natuurbehoud van GroenLinks Europa