Als jij en ik braaf belasting betalen, waarom doen multinationals dat dan niet?

Nederland in top 3 belastingparadijzen voor multinationals

Een rapport van Oxfam Novib identificeert Nederland als het op twee na ergste belastingparadijs ter wereld. Dit komt voor GroenLinks nauwelijks als een verrassing: een constante berichtenstroom komt vanuit de Europese Commissie en het Europees Parlement dat Nederland op allerlei manieren belastingontwijking faciliteert en stimuleert.

Bedrijven als Starbucks, Apple, Ikea, Zara en BASF halen hun grootste winsten in Nederland, door hier hun ‘fair share’ elders te ontlopen. Oxfam constateert zelfs dat het gaat om 25 miljard aan misplaatste winst. Een enorm gat, dat Europa wil dichten, maar waar het huidige kabinet op tegen werkt, door regels af te zwakken en door om uitstel van regels te vragen. Voor GroenLinks is deze houding van het kabinet om belastingparadijs Nederland met alle middelen te verdedigen onbestaanbaar.

Grashoff: “ De Kamer roept inmiddels op om ‘de race naar de bodem’ te stoppen. Dit rapport laat maar weer eens zien: Nederland is de bodem. De rest van de wereld moet zijn best doen om bij te blijven. GroenLinks wil hier een einde aan maken: bizarre belastingvoordelen voor multinationals moeten geschrapt, de doorsluisstructuren direct verboden, en Nederland moet stoppen met dwarsliggen bij Europese regels.”