Het lijkt erop dat zowel de Eerste als de Tweede Kamer vraagtekens zetten bij het voorstel om nieuwe Europese regels te maken voor de strijd tegen discriminatie. Kathalijne Buitenweg ziet het tandenknarsend aan: "Wat een blamage en achteruitgang als Nederland de anti-discriminatierichtlijn zou vetoën."

Kathalijne Buitenweg is rapporteur namens het Europees Parlement voor de nieuwe anti-discriminatierichtlijn. Op dit moment is discriminatie op grond van ras en sekse al verboden binnen en buiten de arbeidsmarkt. Discriminatie op grond van seksuele geaardheid, religie of levensovertuiging, leeftijd en handicap is alleen verboden op de arbeidsmarkt. Deze ongelijkheid wordt door de nieuwe regels gelijk getrokken. Dat betekent bijvoorbeeld dat er bij het toewijzen van woningen en verstrekken van leningen niet meer mag worden gediscrimineerd.

Europese waarden
De Eerste en Tweede Kamer lijken niet overtuigd dat het voorstel zal voldoen aan de eisen van proportionaliteit en subsidiariteit. Dat komt er kort gezegd op neer dat ze vinden dat Nederland het zelf wel kan regelen. "Europa moet niet alleen gaan over vrije markt, maar moet ook een gemeenschap worden van waarden. Gelijke behandeling zou zo´n waarde moeten zijn." aldus Buitenweg.

Discriminatie in Nederland
Nederland is nog lang niet zover met het tegengaan van achterstand van gehandicapten als het Verenigd Koninkrijk. Of zover als de Belgen met het bestrijden van leeftijdsdiscriminatie. "Europese regelgeving zou ook Nederlanders een steun in de rug geven," zegt Kathalijne Buitenweg.

Buiten Nederland
"Ik vind dat de Nederlandse parlementariërs ook over hun eigen grenzen heen mogen kijken. Van een lidstaat als Polen of Malta had ik verzet verwacht, maar niet van Nederland. In Polen is discriminatie van homo´s immers nog openlijk toegestaan en er zijn in Europa nog heel wat gehandicapten die niet volledig deel kunnen nemen aan de samenleving. Het ziet er niet naar uit dat alle lidstaten dit uit zichzelf gaan oppakken." zegt Kathalijne Buitenweg.

Gelijke hoogte
Discriminatie op grond van ras en geslacht is als verboden op dezelfde terreinen waarvoor het nieuwe voorstel geldt. Kathalijne Buitenweg: "Dat hebben we al eerder in Europa geregeld. Waarom zou dat dan nu niet kunnen als het gaat over seksuele geaardheid, religie of levensovertuiging, leeftijd en handicap? Waarom mag een moslim gediscrimineerd worden, maar iemand die zwart is niet? Dat is niet houdbaar."

Zie ook: