GroenLinks-partijleider Bram Van Ojik vraagt zich af of de voor Nederland klassieke evenwichtige benadering in het Israël-Palestijnse conflict nog langer houdbaar is, al is het maar om te voorkomen dat die er uiteindelijk toe leidt dat de huidige ongewenste situatie van structurele ongelijkheid in stand wordt gehouden. Dat zegt hij tegen nu.nl in reactie op een opiniestuk van minister Timmermans in NRC Handelsblad.

 

Van Ojik: “Nederland kiest altijd voor een evenwichtige benadering, maar in de praktijk van het conflict is er van evenwicht geen sprake. Ook door de Nederlandse regering moet hardop worden erkend dat het geweld van Israëlische zijde, ook nu weer buitenproportioneel en buitensporig was. Nederland zou zich daar in de betrekkingen met de strijdende partijen meer rekenschap van moeten geven.”

Dat zou volgens Van Ojik betekenen dat Nederland krachtiger politieke steun moet geven aan het streven naar een eigen, onafhankelijke Palestijnse staat en meer economisch samenwerkt met de Palestijnen.
 
“Terwijl Israël economisch profiteert van het associatieverdrag met de EU, smoort de feitelijke economische blokkade van Gaza door datzelfde Israel elke ontwikkeling in de kiem. Erg evenwichtig is dat niet,” vindt Van Ojik.

 
Het buitensporige geweld van de laatste weken zou ook de kwestie van een wapenembargo voor de strijdende partijen weer op de agenda moeten brengen, vindt Van Ojik: “Het is simpelweg onaanvaardbaar dat derde partijen door wapenleveranties garen spinnen bij een conflict dat aan zoveel burgers het leven kost.”
 
Van Ojik wil daarnaast dat Nederland samen met andere landen alles doet om er voor te zorgen dat het overeengekomen driedaagse staakt-het-vuren wordt gecontinueerd om een permanente wapenstilstand te bereiken. Ook moet Israël de feitelijke blokkade van Gaza opheffen. Zo kan de internationale gemeenschap onverwijld met humanitaire hulp ondersteuning bieden, zoals medische zorg, opvang van ontheemden en  herstel van de watervoorziening.

Van Ojik: “Ook Nederland moet de bevolking van Gaza met extra geld, medicijnen en medische apparatuur en met alle andere middelen waaraan acuut behoefte bestaat alle mogelijke steun geven bij het lenigen van de meest urgente noden.”