Textielarbeidsters in India zijn uitgebuit voor de kleding van modewarenhuizen C&A en H&M, zo bericht de Volkskrant vandaag. Kamerlid Bruno Braakhuis (woordvoerder maatschappelijk verantwoord ondernemen) is geschokt en wil van demissionair minister Van Der Hoeven (Economische Zaken) de garantie dat zij zulke misstanden in de toekomst voorkomt.

Je kunt van bedrijven verwachten dat hun producten door de hele keten onder fatsoenlijke omstandigheden geproduceerd zijn, van grondstof tot eindproduct. Niet in alleen in Nederland, ook over de landsgrenzen heen. Dat is in de praktijk alleen uitvoerbaar als je ook kan nagaan waar bedrijven hun grondstoffen vandaan halen. Hiervoor is ketentransparantie het sleutelwoord. Braakhuis:

Daarom moeten we bedrijven dwingen om te achterhalen onder welke omstandigheden hun producten geproduceerd zijn en die informatie ook openbaar te maken. Ik wil mij in de Kamer hard gaan maken om de  openbaarheid van de productieketen om te zetten in wetgeving.

Volgens het onderzoek van de Volkskrant hebben C&A en H&M textiel ingekocht bij een Indiaas bedrijf waar negenduizend medewerksters stelselmatig worden uitgebuit. C&A heeft al aangegeven de samenwerking met het bedrijf te stoppen. H&M gaat die samenwerking nog eens overwegen.

Meer informatie