GroenLinks wil de huidige kredietcrisis aangrijpen om onze economie toekomstbestendig te maken. Ze pleit voor 'a New Green Deal'. Deze week debatteerde het Europarlement met de Franse president Sarkózy en voorzitter Barroso van de Europese Commissie over de Europese top die vorige week werd gehouden in Brussel.

"Als we één ding kunnen leren van de huidige kredietcrisis, dan is het dat de ongebreidelde deregulering ons met grote risico´s heeft opgezadeld. We moeten een einde maken aan het huidige casinokapitalisme. Er is meer markttoezicht nodig om ervoor te zorgen dat we in de toekomst niet nog eens met dezelfde problemen geconfronteerd worden," aldus Kathalijne Buitenweg.

Investeringen verschuiven
GroenLinks vindt dat maatschappelijk verantwoord bankieren de norm moet worden. Nu verschillende Europese overheden aandeelhouder zijn geworden van banken, moeten we dat aangrijpen om investeringen te verschuiven naar toekomstbestendige activiteiten.

Kathalijne Buitenweg: "We hebben meer geld nodig voor investeringen in duurzame energie en energiebesparing. Dat levert miljoenen banen op. Een toekomstbestendige economie is gebaseerd op duurzaamheid en innovatie, niet op vervuiling en conventionele industrieën."

Werken aan een groene en solidaire wereldeconomie
GroenLinks wil een ´New Green Deal´. Een allesomvattend plan om onze economie groen en solidair te maken.

Buitenweg: "De economische, sociale en ecologische crises zijn nauw met elkaar verbonden. Daarbij past het niet om per probleem met een ad hoc oplossing te komen. We moeten niet alleen de crisis van vandaag, maar ook die van morgen aanpakken. Het is essentieel dat we werk maken van een groene en solidaire wereldeconomie."