Niels van den Berge geïnstalleerd

Niels van den Berge is geïnstalleerd als lid van de Tweede Kamer. Hier gaat hij zich inzetten voor een eerlijke en rechtvaardige samenleving, die voorbereid is op de toekomst: “Als Tweede Kamerlid zal ik knokken voor de dialoog als alternatief voor het huidige geschreeuw. Voor begrip in plaats van het eigen gelijk. Ik ben ervan overtuigd dat er aan het eind van de dag meer is wat ons bindt, dan wat ons scheidt.”

Niels groeide op in het Zeeuwse Tholen. In zijn vrije tijd hielp hij graag op het fruitbedrijf van zijn vader. Daar zorgde hij onder andere voor de bijen. Niels bleef imkeren toen hij Bos- en Natuurbeheer in Wageningen ging studeren. Daar was Niels ook actief in de lokale politiek en ving hij vluchtelingen op.

In 2012 verruilde Niels de Zeeuwse delta voor de grootste delta in de wereld, Bangladesh. Niels werkte hier en later  ook met boeren en jongeren in andere ontwikkelingslanden aan het opvangen van de klappen van de klimaatcrisis.

In 2011 was Niels al enkele maanden vervangend Tweede Kamerlid. Hij redde toen het duurzaam inkopen door de overheid, maakte het de regering lastig in een door hem afgedwongen spoeddebat over de Joint Strike Fighter (JSF) en dwong premier Rutte om afstand te nemen van de Egyptische despoot Mubarak. Ook zette hij zich in voor creatieve antwoorden op de uitdagingen in krimpregio’s.

Groener, sneller en slimmer
In de Tweede Kamer wil Niels knokken voor wat kwetsbaar is: “Ik maak me grote zorgen over de verharding in onze samenleving. We kunnen samen zoveel verder reiken als we ons hoofd koel en hart warm houden.”

Onderwijs en innovatie zijn volgens hem cruciaal om uitdagingen als klimaatverandering het hoofd te bieden. “Onze economie moet groener, sneller en slimmer. Daar hebben we zowel Willy Wortels als vakmensen keihard voor nodig.”