Waar moet het heen met de landbouw in een Europese Unie van zo'n 25 lidstaten? Hoe zit het met de landbouwsubsidies, het stimuleren van plattelandsontwikkeling en duurzame productie? Dat waren dé hamvragen 6 en 7 juni op de landbouwconventie, georganiseerd door de Groenen/EVA-fractie.

Op de tweedaagse bijeenkomst stond de toekomst van het Europees landbouwbeleid, het beleid van 'na de uitbreiding', centraal. De conferentie biedt landbouwexperts en belanghebbenden de mogelijkheid hun visie te uiten. Onder hen bevindt zich ook het kersverse GroenLinks-Kamerlid Arie van den Brand. Omdat grote belangen op het spel staan, was er een indrukwekkende lijst van sprekers. Een van hen was de Nederlandse demissionaire minister van Landbouw, Natuurbeheer en Milieu (LNV) Laurens-Jan Brinkhorst.

Brinkhorst

Brinkhorst benadrukte dat besluitvorming rondom landbouwhervormingen in elk geval verder moet worden gedemocratiseerd. “Het gemeenschappelijk landbouwbeleid is nooit democratisch geweest. Zonder goede afspraken over medebeschikkingsrecht van de Europese Commissie en Europees Parlement zal er nooit iets veranderen”, aldus de minister.

Brinkhorst erkent dat er grote verschillen zijn tussen landbouw in de huidige lidstaten en in de kandidaatlanden. Er moeten aan weerszijde structurele hervormingen worden doorgevoerd, vindt Brinkhorst, zodat uiteindelijk geen beleidsonderscheid gemaakt hoeft te worden tussen de oude en nieuwe lidstaten.

Uitbreidingslanden

Verder spraken ministers van landbouw van Polen, Slowakije, Hongarije, Tsjechië en Slovenië. Zij vestigden, ieder voor zich, aandacht op de progressie in hun landbouwsector. In tegenstelling tot in de huidige lidstaten, wordt in veel van de kandidaatlanden nu al bijna de helft van de landbouwsubsidies gestoken in plattelandsontwikkeling, in plaats van de gewreekte directe inkomenssteun. Iedereen was het er echter over eens dat uitbreiding niet het kind van de rekening mocht worden van het stokken van de Europese landbouwhervorming.

Giscard d´Estaing

Ook Valérie Giscard d´Estaing, voorzitter van de Conventie die zich buigt over de Toekomst van Europa, nam het woord. Hij prees het initiatief voor de landbouwconventie, maar was terughoudend over het democratiseren van de besluitvorming. Iets waarover de voorzitter van de landbouwconventie, de Duitse groene europarlementariër Graefe zu Baringdorf, het pertinent mee oneens was en naderhand grapte: “Het lijkt alsof u uw Franse achterban tevreden wil houden.”