Farah Karimi, momenteel op werkbezoek in Kabul, heeft ontdekt dat er grote problemen dreigen te ontstaan voor de Nederlandse missie in Uruzgan, omdat de nieuwe gouverneur in die provincie op een VN-lijst van terroristen staat. Op 11 mei beslist het VN sanctiecomitie of de naam van de man van de lijst wordt geschrapt. Mocht dat niet lukken (Rusland verzet zich) dan kan de Nederlandse missie niet met deze gouverneur samenwerken, omdat ons land dan het VN sanctiebeleid schendt. In de volgende kamervragen wordt de regering om opheldering gevraagd.

Schriftelijke vragen van het lid Karimi (GroenLinks) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie over problemen die zijn ontstaan door het feit dat de gouverneur van Uruzgan, Maulavi Adhul Hakim Munib, op de VN terroristenlijst staat, d.d. 3 mei 2005.

1. Is het waar dat het sanctiecomité van de VN  zich op 11 mei 2006 gaat beraden over de vraag of de naam van de gouverneur van Uruzgan, de heer Maulavi Adhul Hakim Munib, van de VN-lijst van terroristen moet worden geschrapt? (Het betreft de lijst die op basis van resoluties 1267 & 1617 is opgesteld)

2. Hoe groot acht u de kans dat de naam van de heer Munib van de genoemde lijst wordt geschrapt?

3. Is het juist om te stellen, dat zolang de heer Munib op de VN-lijst van terroristen staat, samenwerking met deze gouverneur, bijvoorbeeld door Nederland, een schending is van het VN sanctiebeleid?

4. Wat betekent een mogelijke Nederlandse schending van resoluties 1267 & 1617 voor de geloofwaardigheid van het antiterreur en sanctiebeleid van de VN?

5. Bestaat er volgens de Nederlandse regering een verschil tussen terroristen waarmee je wel en waarmee je niet kunt samenwerken?

6. Er wordt door Afghaanse autoriteiten gezegd dat de heer Munib zich al sinds november 2001 los heeft gemaakt van de Taliban en samenwerkt met de regering Karzai. Mocht dit juist zijn, wat zegt het feit dat de naam van de heer Munib toch jarenlang op de VN-lijst is blijven staan over de kwaliteit van die lijst?

7. Bent u op de hoogte van het feit dat de vorige (zeer omstreden) gouverneur van Uruzgan, bij zijn vertrek alle hulp- en vervoersmiddelen die hem vanwege zijn ambt ter beschikking stonden, heeft verkocht of meegenomen?

8. Bent u tevens op de hoogte van het feit dat de UNAMA, vanwege het feit dat de heer Munib op de VN-lijststaat van terroristen staat, niet bereid is de nieuwe gouverneur met hulp- en vervoersmiddelen te ondersteunen?

9. Kan dit, zeker als de naam van de heer Munib op de lijst blijft staan, negatief gevolgen hebben voor het Nederlandse streven om meer civiele (VN)hulporganisaties naar Uruzgan te halen?

10. Bent u het met mij eens dat Nederland niet met de nieuwe gouverneur kan samenwerken zolang hij nog op de VN-lijst staat?

11. Heeft de Nederlandse regering (diplomatieke) ondernomen om de Afghaanse regering te steunen in haar streven Munib van de lijst te halen? Zo ja, welke?

12. Gaat de minister van Buitenlandse Zaken deze kwestie voor 11 mei met de Afghaanse autoriteiten bespreken? Zo ja, met welke inzet?

13. Bent u bereid deze vragen vóór 16 mei a.s. te beantwoorden?