bankbiljetten

Nieuwe Europese regels om witwascriminaliteit te bestrijden

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini onderhandelde mee over nieuwe wetgeving die het witwassen van crimineel geld in de hele Europese Unie strafbaar stelt. Het Europees Parlement en Europese minister werden het donderdag eens over de details van deze wetgeving.

“Jaarlijks komt miljarden crimineel verkregen geld weer wit onze economie in”, stelt Sargentini. “Misdaad hoort niet te lonen. Met deze nieuwe regels zetten we weer een verdere stap in het gezamenlijk bestrijden van grootschalige financiële criminaliteit.”

De Europese wet legt minimum regels neer voor het strafbaar stellen van witwassen en legt voornamelijk bestaande regels vast die her en der verspreid zijn in diverse internationale verdragen en verplichtingen. Witwassen wordt bestraft met een maximum termijn van vier jaar gevangenisstraf en extra maatregelen kunnen opgelegd worden zoals een tijdelijke uitsluiting van toegang tot publieke fondsen. Ook kunnen rechtspersonen verantwoordelijk worden gehouden voor witwasactiviteiten en sancties opgelegd krijgen. Daarnaast worden met de nieuwe regels hobbels in de grensoverschrijdende justitiële en politie samenwerking weggehaald. 

Sargentini schreef eerder aan een andere Europese witwaswet die de preventieve kant van het bestrijden van witwassen en financiering van terrorisme behandelt. Die wet vorige week officieel ondertekend. “Met deze preventieve regels pakken we de praktijk aan dat mensen hun vermogens op een louche manier verbergen voor de opsporingsdiensten en de fiscus. We hebben dit in meerdere onthullingen, zoals Panama Papers, gezien hoe dat grootschalig en vernuftig door criminelen wordt gedaan,” legt Sargentini uit.