De gevolgen voor flora en fauna bij de bouw van een jachthaven en vakantiewoningen in het IJselmeer bij Uitdam zijn niet onderzocht. Volgens de Europese wetgeving is dat verplicht. GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo vroeg de Europese Commissie om opheldering. Die eist een onderzoek naar de ecologische gevolgen van het bouwplan.

de vraag
het antwoordVolgens de Europese regelgeving op het gebied van natuurbescherming moet voor dit soort grootschalige projecten een onderzoek gedaan worden naar de gevolgen voor flora en fauna in de omgeving van het project. De Roo: "Het gaat hier om een project dat geheel buitendijks gelegen is en derhalve voor 100 procent in het door de Europese Vogelrichtlijn beschermde IJmeer ligt."

Geen onderzoek, toch toestemming
Ondanks dat het onderzoek ontbrak, stemde de Provinciale Staten van Noord-Holland in met de bouw van een jachthaven annex grootschalig woningbouwproject voor permanent recreatief gebruik bij Uitdam (15 km boven Amsterdam). Daarom stelde De Roo vragen aan de Europese Commissie die deze week antwoordde. Milieu-eurocommissaris Wallström eist in haar antwoord dat de Nederlandse regering binnen twee maanden de Europese Commissie op de hoogte stelt van de gevolgen van de bouw van de jachthaven en recreatiewoningen voor de flora en fauna.

Verantwoordelijkheid
"Als de natuur teveel schade ondervindt van de bouw zal dit project moeten worden afgeblazen, tenzij er voldoende compensatie wordt gevonden. De wetgeving is daarover heel helder. Ook Nederland dient verantwoordelijk te handelen om de biodiversiteit in Europa te waarborgen", aldus de Roo.

het antwoord
Schriftelijke parlementaire vraag:
Betreft: Bouwen in het IJmeer bij Uitdam
Datum: 5 februari 2003
Indiener(s): Alexander de Roo
Tekst:
Provinciale Staten van Noord-Holland zijn blijkens het ontwerp Streekplan Noord-Holland Zuid van plan om toe te staan dat in het IJmeer bij de plaats Uitdam een jachthaven annex grootschalig woningbouwproject voor permanent recreatief gebruik wordt gerealiseerd.
Het gaat hier om een project dat geheel buitendijks gelegen is en derhalve voor 100 % in het door de Europese Vogelrichtlijn beschermde IJmeer ligt.

Het gaat hier niet om een kleinschalige camping met tenten, maar om de grootschalige bouw van een vakantiecentrum (250 wooneenheden) en de aanleg van een jachthaven (450 ligplaatsen), waardoor het leefgebied van vogels en andere dieren en planten in en bij het IJmeer permanent ongeveer 3 hectare kleiner zal worden. Het is zeer waarschijnlijk dat hier van significante schade sprake is. Indien dat het geval is, kan dit voorgenomen project niet doorgaan of dient de Nederlandse overheid elders compenserende maatregelen te treffen zodat het totale leefgebied voor de vogels en de andere beschermde dieren en planten niet kleiner wordt.

Is de Europese Commissie met mij van mening dat de Nederlandse autoriteiten dienen na te gaan of de aanleg van jachthaven annex grootschalig woningbouwproject voor permanent recreatief gebruik al dan niet significante schade toebrengt aan de ecologische status van het IJmeer?
Graag verneem ik de visie van de Europese Commissie op dit voorgenomen project.

Antwoord namens de Europese Commissie van mevrouw Wallström, eurocommissaris milieu
Datum: 12 maart 2003
Betreft: Bouwen in het IJmeer bij Uitdam
Tekst:
Overeenkomstig artikel 6, lid 3, van Richtlijn 92/43/EEG van de Raad van 21 mei 1992 inzake de instandhouding van de natuurlijke habitats en de wilde flora en fauna ('Habitatrichtlijn'), die krachtens artikel 7 daarvan ook van toepassing is op de speciale beschermingszones (SBZ) welke zijn aangewezen in het kader van Richtlijn 79/409/EEG van de Raad van 2 april 1979 inzake het behoud van de vogelstand , wordt voor elk plan of project dat niet direct verband houdt met of nodig is voor het beheer van het gebied, maar significante gevolgen kan hebben voor zo'n gebied, een passende beoordeling gemaakt van de gevolgen voor het gebied, rekening houdend met de instandhoudingsdoelstellingen van dat gebied.

De SBZ "IJmeer" heeft een totale oppervlakte van ca. 7.400 hectare (ha). Het door het geachte Parlementslid genoemde geplande bouwproject zal direct van invloed zijn op een gebied van ongeveer drie ha binnen de Speciale Beschermingzone. Om te kunnen nagaan of de volledige beschermingsregeling uit hoofde van artikel 6, leden 3 en 4, van Richtlijn 92/43/EEG al dan niet op dit project van toepassing is, moet inderdaad worden onderzocht of het project wellicht significante effecten op het gebied kan hebben. Dit onderzoek moet door de Nederlandse autoriteiten worden uitgevoerd. De door het geachte Parlementslid verstrekte informatie alleen is niet voldoende om te besluiten of er eventuele significante gevolgen zullen zijn of niet.