Demissionair minister De Jager wil de zittingstermijn van de huidige president van De Nederlandsche Bank niet verlengen, zo blijkt uit een brief die hij gisteren naar de Tweede Kamer stuurde. "Zeer verstandig en een moedige beslissing van De Jager. Hierdoor kan een noodzakelijke cultuurverandering bij de toezichthouder écht mogelijk worden", vindt Kamerlid Jolande Sap (woordvoerder Financiën). Ze heeft nog wel vragen voor de minister.

De Nederlandsche Bank is verantwoordelijk voor het bewaken van de financiële stabiliteit in Nederland en houdt daarvoor onder andere toezicht op de banksector. Volgens GroenLinks heeft de toezichthouder grote fouten gemaakt bij het toezicht op de DSB (Dirk Scheringa Beheer)-bank, terwijl eerder tekortkomingen bleken bij het toezicht op ABN AMRO en Icesave. Daarom had GroenLinks al geconcludeerd dat de positie van Nout Wellink als president van De Nederlandsche Bank moeilijk houdbaar was.

Volgens GroenLinks is een cultuuromslag binnen De Nederlandsche Bank noodzakelijk om de effectiviteit van het toezicht te verbeteren. GroenLinks denkt dat het plan van aanpak samen met de beslissing van de Jager een goede basis leggen voor de cultuurverandering.  Wel zijn er vragen die Sap in het eerstvolgende debat in de Tweede Kamer beantwoord wil hebben. Zo is het nog onduidelijk wie de eindverantwoordelijkheid heeft voor de implementatie van het cultuurveranderingsproces heeft. Ook wil Sap weten wie de raad van commissarissen aan gaat wijzen.

Meer informatie